Israel planerar att helt utplåna Hamas

Skriven av Ida Hansson

32 veckor sedan

|

13/10/2023
Foto: Privat
Foto: Privat
En total utplåning.

I en dramatisk utveckling har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, tillsammans med försvarsminister Yoav Gallant och oppositionsledare Benny Gantz, svurit på att utplåna den palestinska militärgruppen Hamas.

Detta följer efter det dödligaste angreppet på Israel på 50 år.

Gantz betonade att den nuvarande situationen kräver krig, inte fred. Hans uttalande stämmer överens med Gallants, som använde det mest kraftfulla språket bland de tre och förklarade att Israel kommer att "utplåna [Hamas] från jordens yta."

Uttalandena indikerar att Israel sannolikt är i de slutliga stadierna av att förbereda en storskalig invasion av Gaza, ett territorium under Hamas kontroll.

Den kommande offensiven förväntas vara mer förödande än invasionen 2014, vilket resulterade i över 2 000 döda i Gaza.

Denna gång är insatserna högre på grund av den oöverträffade omfattningen av Hamas-attacken som krävde minst 1 200 israeliska liv.

Som vedergällning har israeliska attacker redan dödat mer än 1 000 palestinier.

Hamas, som är utsett som en terroristorganisation av USA och EU, har tagit ett okänt antal israeler som gisslan.

Trots detta, och Hamas hot om att börja döda gisslan, verkar Israel gå vidare med sina militära planer.

"Detta är inte tid för svåra frågor," sa Gantz, "Detta är tiden för överväldigande svar på slagfältet."

Enligt Jonathan Conricus, talesperson för Israels försvarsstyrkor, kommer fokus för attackerna att vara på Hamas befälhavare, tjänstemän och dess underrättelse- och finansiella infrastruktur inom Gaza.

Genom att svära på att helt utplåna Hamas signalerar Israel en ny nivå av engagemang för att avsluta konflikten, oavsett de höga insatserna och potentialen för betydande förlust av liv på båda sidor.