Kall vinter i Sverige: Hård kyla i norr, lättare snöfall i söder

05/12/2023 14:11

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Under natten har temperaturerna sjunkit kraftigt

Mest läst idag

Sverige upplever för närvarande en kall luftmassa som täcker större delen av Skandinavien och Finland, med undantag för sydligaste Götaland.

Under natten har temperaturerna sjunkit kraftigt, särskilt i mellersta och norra delarna av landet, där vindstilla och klara förhållanden har bidragit till sträng kyla.

Gielas i södra Lapplandsfjällen och Sveg i Härjedalen rapporterade de lägsta temperaturerna på -32.2 grader, medan andra platser som Särna i norra Dalarna och återigen Sveg nästan nådde samma låga temperaturer.

I motsats till detta har sydligaste Götaland mildare luft och mer molnighet, vilket leder till att dagstemperaturerna där kan nå enstaka plusgrader, särskilt längs kusten. Der rapporterar SMHI.

Väderutsikterna för de kommande dagarna inkluderar lätt snöfall i norra Norrland, där molnigheten ökar och lätt snöfall förväntas röra sig in över Lappland.

Detta snöfall förväntas fortsätta österut under onsdagen, men det förväntas inte medföra stora snömängder. Molnen kommer dock att tillfälligt dämpa kylan.

Ett lågtryck över Belgien rör sig österut och norrut, vilket kan leda till snöfall över Danmark och eventuellt delar av västkustlandskapen i Sverige.

Detta snöfall förväntas främst påverka området under onsdagskvällen och torsdagen.

För helgen och början av nästa vecka förutspås fortsatt snöfall från sydväst över Sverige.

Ett lågtryck väntas passera söder om Sverige i början av nästa vecka, vilket kan medföra regn eller snö, främst över Götaland. Detaljerna i prognosen är dock fortfarande osäkra.

Sammanfattningsvis upplever Sverige en kall period, med mildare förhållanden i sydligaste delarna och potentiellt snöfall i olika delar av landet under de kommande dagarna.