Nya förslaget i svensk kommun: Slut med smör till de äldre

Skriven av Ida Hansson

38 veckor sedan

|

15/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vill ersätta smöret.

I en tid av ekonomisk osäkerhet i Sverige har Mark kommun i Västergötland kommit med ett kontroversiellt förslag för att minska utgifterna: att ta bort smöret från äldres måltider.

Istället för smör skulle pensionärerna få margarin på sina smörgåsar. Detta förslag, som rapporterats av Sveriges Radio Sjuhärad, har mötts av kritik från lokalbefolkningen.

Kommunen räknar med att kunna spara upp till 200 000 kronor årligen genom denna åtgärd, som också skulle gälla för barn.

Men invånarna i kommunen är inte nöjda.

Ann-Marie från Kinna är en av de som har uttryckt sin missnöje. Hon menar att smör är en naturlig produkt och att det inte finns något skäl att byta till margarin.

Politiker från Socialdemokraterna försvarar dock förslaget. De menar att det inte är orimligt att överväga margarin som ett alternativ, särskilt med tanke på de ekonomiska utmaningar som hushållen står inför.

Priset på smör har skjutit i höjden, med en ökning på 35% under det senaste året.

Ett paket Bregott kostar nu 67 kronor.

Enligt Matspriskollen har Arla Foods, en av de största producenterna av smör och margarin, nyligen sänkt sina priser med cirka 10% i ett försök att behålla kunder.

Trots detta anser många att det är viktigt att behålla smör som en del av kosten, särskilt för äldre.

Det återstår att se om förslaget kommer att genomföras, men det har redan väckt starka känslor bland invånarna i Mark kommun.