Ringhals 4 i drift igen: Hopp om lägre elpriser i Sverige

04/12/2023 07:21

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Efter en period av kraftigt stigande elpriser i Sverige, ser det nu ut som att en vändning är på väg.

Mest läst idag

Detta följer på nyheten om att kärnkraftsreaktorn Ringhals 4, som varit ur drift, åter är i funktion. Denna utveckling förväntas leda till lägre elpriser, vilket är en lättnad för många hushåll. Det rapporterar P4 Halland.

Ringhals 4, som är en av de största kärnkraftsreaktorerna i Sverige, stod för en betydande del av landets elproduktion.

Dess oväntade stopp, orsakat av en teknisk avvikelse i en ventil, ledde till en märkbar ökning av elpriserna, särskilt i södra Sverige, enligt P4 Göteborg.

Det kyliga vädret förvärrade situationen ytterligare, vilket resulterade i att elpriset nådde 1,90 kronor per kilowattimme, det tredje högsta priset i år.

Återstarten av reaktorn, som ursprungligen var planerad till lördagen men försenades till måndagen, har nu framgångsrikt genomförts.

Detta har redan lett till en produktion på cirka 270 megawatt och en förväntan om att elpriserna kommer att sjunka.

Per Axbrink, presstalesperson för Ringhals, förklarade till Sveriges Radio i går att förseningen berodde på en mer komplicerad felsökning än väntat, men betonade att inga nya problem hade upptäckts i reaktorn.

Denna händelseutveckling är särskilt betydelsefull då Ringhals 3 och 4 tillsammans står för ungefär 13 procent av Sveriges totala elbehov.

Sedan starten 1974 har anläggningen producerat över 800 TWh el. Ringhals kärnkraftverk, som ägs av Vattenfall, är beläget på västkusten, cirka två mil norr om Varberg.

Sammantaget innebär återstarten av Ringhals 4 inte bara en återgång till stabil elproduktion, utan också en potentiell lättnad för svenska hushåll som drabbats av de höga elpriserna.

Detta markerar en viktig milstolpe i hanteringen av landets energiförsörjning.