Startsida Nyheter Riskerna med svenskarnas vardagsmat: Dessa livsmedel innehåller cyanid

Riskerna med svenskarnas vardagsmat: Dessa livsmedel innehåller cyanid

Riskerna med svenskarnas vardagsmat: Dessa livsmedel innehåller cyanid
Foto: Shutterstock

Det finns cyanid i helt vanlig vardagsmat.

Just nu läser andra

Sedan starten 1960 har Giftinformationscentralen i Sverige varit en kritisk källa för rådgivning och information om hantering av akut förgiftning från bland annat läkemedel, kemiska produkter och biologiska toxiner.

Kemisten Johanna Thompson lyfter fram särskilda risker med vardagliga produkter som linfrön och bittermandel i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

Dessa ingredienser, vanliga i exempelvis bröd och müsli, innehåller ämnen som frigör cyanid, ett extremt snabbverkande gift, när de krossas eller tuggas.

”Cyanid är otroligt otäckt och ett av de mest snabbverkande gifterna vi känner till. Det tar bara minuter innan man är död om det kommer in i kroppen,” säger Thompson.

Läs också

Giftet blockerar cellernas förmåga att tillgodogöra sig syre, vilket innebär att kroppen inte kan använda det inandade syret eftersom cyanid binder sig till enzymerna.

Thompson betonar vikten av att vara försiktig med konsumtion av dessa produkter. För linfrön rekommenderas att vuxna inte äter mer än en till två matskedar per dag, och att barn helt bör undvika dem.

Vid konsumtion av krossade linfrön bör dessa hettas upp innan intag, och då är gränsen en matsked per dag.

För bittermandel, där riskerna är än större, räcker det med intag av bara två till tre nötter för att det kan krävas akut medicinsk hjälp.

Produkter att vara extra uppmärksam på:

  • Bröd

  • Knäckebröd

  • Mysli

  • Även vissa smoothies kan innehålla linfrön

Misstänker du förgiftning ska du aldrig invänta symtom utan direkt ringa 112 och begära att få tala med Giftinformationscentralen.

Källa: 1177 och Giftinformationscentralen.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: