Rysk allierad nobbar Putin: Vänder sig plötsligt till USA

Jakob A. Overgaard

44 veckor sedan

|

08/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Armenien, traditionellt sett som en stark allierad till Ryssland, har nyligen meddelat sin avsikt att vara värd för en gemensam militärövning med USA. Detta drag, som är planerat till senare denna månad, ses av många som en betydande förändring i Armeniens utrikespolitik och en potentiell förolämpning mot den ryska presidenten Vladimir Putin.

Den gemensamma övningen, lämpligt namngiven "Eagle Partner 2023", syftar till att förbereda armeniska styrkor för deltagande i internationella fredsbevarande uppdrag. Evenemanget, som sträcker sig från 11 till 20 september, kommer att involvera 85 amerikanska soldater och 175 armeniska trupper.

Det skriver Dagens.com.

Detta samarbete är särskilt anmärkningsvärt med tanke på Armeniens djupt rotade band med Ryssland, som härrör från dess historia som en del av Sovjetunionen och dess nuvarande engagemang i olika Ryssland-ledda internationella konsortier. Dessutom är Armenien hem för en rysk militärbas.

Förhållandet mellan Armenien och Ryssland har dock visat tecken på spänningar de senaste åren. En märkbar tvist uppstod när Armenien sökte hjälp från Collective Security Treaty Organization (CSTO) - ofta sett som Rysslands svar på NATO - under sina gränsstridigheter med grannlandet Azerbajdzjan.

CSTO:s ovilja att tillhandahålla militärt stöd lämnade Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan djupt besviken. Pashinyan kritiserade offentligt CSTO:s svaga respons, beskrev det som skadligt för organisationens rykte både inrikes och internationellt. Denna missnöje framhävdes ytterligare när Pashinyan fysiskt distanserade sig från Putin under ett toppmöte och till och med avstod från att stödja ett utkast till förklaring.

Pashinyans frustrationer slutade inte där. Tidigare i år antydde han möjligheten att Armenien skulle lämna CSTO om alliansens fördelar för nationen inte var uppenbara. I ett djärvt drag skrotade Armenien också planerade militärövningar med Ryssland. Pashinyan klargjorde att Armenien inte såg sig självt som Rysslands allierade i konflikten med Ukraina, vilket antyder att nationen kände sig fångad mellan Rysslands och västvärldens intressen.

Den bredare geopolitiska landskapet har också påverkat Armeniens ställning. Den senaste ryska invasionen av Ukraina har sått tvivel bland före detta sovjetstater om Rysslands tillförlitlighet som en skyddande allierad. Vissa fruktar till och med att bli potentiella mål för Ryssland. Denna invasion har oavsiktligt försvagat Rysslands grepp om regionen, vilket banar väg för andra makter som Kina och Turkiet att förstärka sitt inflytande.

Experter, inklusive Thomas Graham från Yale University, tror att Rysslands handlingar i Ukraina har förvärrat frustrationerna hos före detta sovjetstater. Jaroslava Barbieri, specialist på ryska och post-sovjetiska frågor vid University of Birmingham, ansåg att Rysslands rykte som en regional säkerhetsleverantör har lidit avsevärt.

Kreml har naturligtvis uttryckt oro över dessa utvecklingar. Dmitry Peskov, Kremls talesman, betonade behovet av en noggrann analys av situationen, särskilt med tanke på det nuvarande geopolitiska klimatet.