Skrämmande uttalade från Putin-allierad: "Tredje världskriget har börjat"

17/01/2024 07:53

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Han påstår att det tredje världskriget redan har inletts.

Mest läst idag

Vladimir Solovyov, en framstående propagandist och TV-journalist, har länge varit en ledande talesperson för den ryske diktatorn Vladimir Putin.

Känd för att sprida Kremls propaganda om den påstådda "speciella militära operationen" i Ukraina, har Solovyov aktivt propagerat för Rysslands påstådda behov av att "befria" och "avnazifiera" Ukraina.

Han har även hävdat att Ryssland inte bara strider mot Ukraina utan mot hela Nato, vilket betecknades som "ett krig mot Nato" och som en kamp för Rysslands överlevnad, enligt ett uppmärksammat tv-framträdande i augusti 2022.

Nu, i ett nytt tv-framträdande, går Solovyov ännu längre och påstår att det tredje världskriget redan har inletts.

Han hänvisar till enligt honom redigerad video där den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump uttrycker sin åsikt om de amerikanska attackerna mot militära mål i Jemen.

I klippet säger Trump att han tror att världen är närmare det tredje världskriget än någonsin tidigare och att det inte kommer vara ett konventionellt krig, utan inkludera massförstörelsevapen.

Vladimir Solovyov, inför en stor rysk tv-publik, kommenterar klippet och hävdar felaktigt att Trump säger att det tredje världskriget redan har börjat och att det var orsakat av president Biden's agerande i Jemen.

Det är värt att notera att en betydande del av Rysslands befolkning förlitar sig på statlig tv som sin primära informationskälla, eftersom Kreml kontrollerar samtliga tv-bolag och därmed har möjlighet att sprida sin syn på händelser i Ukraina och världen.