Sverige och EU i dispyt över förbud: Hotar julbordstradition

16/10/2023 10:33

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En av Sveriges mest älskade julbordsrätter står i centrum för en växande konflikt mellan Sverige och EU.

Mest läst idag

EU kommissionen har föreslagit ett partiellt fiskeförbud i Östersjön och Bottniska viken från 2024, vilket skulle innebära ett nästan totalt stopp för fiske av strömming och sill.

Detta har väckt starka reaktioner i Sverige.

Fiskeförbudet och dess konsekvenser

EU:s förslag syftar till att förbjuda det som kallas "riktad fångst" av strömming och sill, vilket innebär att fiskare inte får fiska specifikt efter dessa arter.

Detta har lett till oro i Sverige, där fisket inte bara är en viktig näring utan också en del av nationella traditioner.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och företrädare för M, L och SD har uttryckt sin oro i en debattartikel i Aftonbladet.

Svenska politiker från Tidöavtalspartierna har uttalat sig starkt mot EU:s förslag och gör nu allt de kan för att förhindra att det blir verklighet.

De argumenterar för att ett fiskeförbud skulle vara en "våt filt" över Sveriges kustnära småskaliga fiske och även hota traditionella svenska högtider som jul och midsommar.

Internationell kritik och vetenskaplig synpunkt

Förslaget har även kritiserats av Finland, där det skulle kunna ha en negativ inverkan på yrkesfisket. Det rapporterar Yle.

Samtidigt menar fiskeforskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum att förslaget är "historiskt och tragiskt, men tyvärr också nödvändigt" på grund av låga fiskbestånd.