Systembolaget avvisar Bank-IDs kort

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

08/07/2023
Systembolaget avvisar Bank-IDs kort

Trots att Bank-ID, Sveriges största e-legitimationssystem, nyligen lanserade ett digitalt ID-kort, har Systembolaget valt att inte godkänna det som legitimation. Detta trots att det digitala ID-kortet är tänkt att ersätta behovet av fysiska ID-kort i plånboken.

Bank-ID lanserade det digitala ID-kortet den 19 juni, med tanken att det skulle förenkla legitimeringsprocessen för svenska folket. Men trots detta har flera stora företag, inklusive Systembolaget, valt att inte godkänna det digitala ID-kortet.

Systembolaget har motiverat sitt beslut med att e-legitimationer som FrejID och BankID fortfarande är en "outforskad marknad". De har dock inte uteslutit möjligheten att godkänna Bank-IDs digitala lösning i framtiden, och förhandlingar mellan Systembolaget och e-legitimationsföretaget pågår för närvarande.

Bank-ID har försvarat sitt digitala ID-kort, med argumentet att det ökar säkerheten vid identifiering. "Du har din ålder, namn och personnummer på id-handlingen. Sedan har du flera säkerhetsdetaljer, som antingen kan kontrolleras visuellt eller med hjälp av en rörlig QR-kod, som man kan scanna och på så sätt verifiera id-handlingen", säger Malina Röstlund, presstalesperson för Bank-ID, till SR Ekot.

Vad tycker du om Systembolagets beslut att inte godkänna det digitala ID-kortet? Tror du att detta kommer att påverka kundernas upplevelse på Systembolaget? Dela gärna dina tankar och åsikter.