Ulf Kristersson anmäld

Ida Hansson

40 veckor sedan

|

13/09/2023
Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Ulf Kristersson har anmälts för ett Instagram-inlägg.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har nyligen publicerat ett inlägg på Instagram där han meddelar en skattesänkning på snus.

"Nu sänker vi skatten på snus med 20 procent, vilket motsvarar en prissänkning med tre kronor per dosa," skrev Kristersson.

Men det är inte skattesänkningen som har skapat rubriker.

I samma inlägg avslöjade Kristersson sitt favoritsnus, Göteborgs Rapé. Detta har lett till en anmälan till Konsumentverket. Det skriver Dagens Nyheter.

"Och regeringen har ännu inte röstat om bästa snuset, men hade vi gjort det skulle jag ha sagt: Göteborgs Rapé," framhöll Kristersson i inlägget.

Detta har fått stor uppmärksamhet och kritik, särskilt eftersom det aktuella snusmärket är svartlistat av Ukraina.

Lena Hallengren (S), tidigare socialminister, var en av dem som reagerade starkt på Kristerssons inlägg.

"Det är faktiskt rakt av osmakligt," sade hon.

En kvinna har nu anmält Kristersson till Konsumentverket, men det är oklart om det är i egenskap av privatperson eller om anmälaren har någon form av tjänst inom politiken eller myndigheter i Sverige.

Konsumentverkets roll

Konsumentverket granskar vanligtvis varor, tjänster och företag och ser till att marknadsföring följer Sveriges lagar och regler.

Om myndigheten misstänker att inlägget eller Kristersson har brutit mot någon av dessa inleds en granskning.

Kristersson har svarat på kritiken och uppger att han valde Göteborgs Rapé eftersom det var den snussort han använde för 30 år sedan. "Jag uppmuntrar ingen att snusa," sade han.