USA utför attacker i Irak

04/12/2023 10:00

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
USA utför attacker i Irak.

Mest läst idag

I ett svar på ett omedelbart hot utförde USA en självförsvarsattack nära Kirkuk, Irak, vilket resulterade i dödsfall för fem irakiska stridande.

Militanterna förberedde enligt uppgift att avfyra explosiva skal mot amerikanska styrkor, enligt en uttalande från en amerikansk militär tjänsteman.

Denna åtgärd bekräftades av tre källor inom de irakiska säkerhetstjänsterna och rapporterades av Reuters.

Den islamiska motståndsrörelsen i Irak, en betydande koalition av flera irakiska väpnade grupper nära knutna till Teheran, erkände dödsfallet av fem av dess medlemmar i attacken.

Denna grupp har varit ansvarig för flera attacker mot amerikanska trupper under söndagen.

Tidigare samma dag riktades flera missiler mot amerikanska och internationella styrkor stationerade i Rumalin-landningszonen i nordöstra Syrien.

Denna attack resulterade dock inte i några dödsfall eller skador på infrastrukturen, enligt en amerikansk militär tjänsteman.

Attackerna mot amerikanska trupper i Mellanöstern har eskalerat sedan den 17 oktober, tillskrivna irakiska väpnade grupper.

Dessa grupper har öppet deklarerat sitt motstånd mot Washingtons stöd för Israel och tagit på sig ansvaret för mer än 70 attacker mot amerikanska styrkor.

USA:s försvarsdepartement har skisserat fyra huvudinsatser i Mellanöstern, vilket indikerar en strategisk inställning till regionens komplexa geopolitiska landskap.

Denna senaste flygattack i Irak är en del av de pågående amerikanska militära operationerna i Mellanöstern, som nyligen upplevde missil- och drönarattacker den 24 november.