Vi avslöjar hemligheten: Så gör du potatisen perfekt krispig

Skriven av Ida Hansson

8 veckor sedan

|

27/03/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Finns det något bättre än riktigt krispiga potatisar?

Den tyska kocken Steffen Henssler, känd för sina kulinariska konster, delar med sig av sina bästa tips för att uppnå den perfekta krispigheten i stekt potatis.

Ett populärt tillbehör som lyfter varje måltid, från kötträtter till omeletter, och som med rätt teknik kan gå från god till fantastisk.

Med Hensslers metod börjar förberedelserna redan dagen innan. Fast, oskalad potatis kokas tills de är nästan helt färdiga. Efter att potatisen har svalnat lite, skalas de.

För bästa resultat, låt dem sedan svalna helt och förvara dem natten över i kylskåpet. Nästa dag skärs potatisen i jämnstora, ganska tjocka skivor.

När det är dags att steka, hettas rikligt med rapsolja upp i en panna. Potatisskivorna fördelas väl så att varje skiva har kontakt med stekpannan. Potatisen steks på hög värme och skal inte vändas till en början.

När de är gyllenbruna på ena sidan, vänds de försiktigt för att säkerställa att alla skivor återigen har kontakt med stekpannan. Därefter vänds de då och då.

Efter stekningen ska potatisen rinna av i ett durkslag för att avlägsna överflödigt fett. Servera med önskad tillbehör.

Genom att följa dessa steg lovar Henssler en stekt potatis med den där eftertraktade krispigheten som gör varje måltid till en fest.

"Matlagning har att göra med kärlek", som han så fint uttrycker det, och med dessa enkla knep kan alla förvandla stekt potatis till en krispig njutning.

Lycka till!