Upplev 10 av de bästa sevärdheterna i Amsterdam

Skriven av KC

399 veckor sedan

|

18/10/2016
Amsterdam är en av de populäraste resmålen i Europa, och är en kompakt, charmig och kosmopolitisk stad som bjuder in till utforskning.

Med sina mer än hundra kanaler är staden känd som "Nordens Venedig", och Nederländernas huvudstad erbjuder sightseeing till fots, på cykel eller i båt. Amsterdams välbevarade och tilltalande 1600-talsarkitektur utgör en pittoresk och slående fond till staden som är känd för sin moderna, progressiva attityd. Från stadens bästa konstmuseer till färgstarka blommarknader, från cannabissäljande "coffeeshops" till red light district - överallt finns det något spännande och unikt att upptäcka i Amsterdam.

10. Koninklijk Paleis Amsterdam

Koninklijk Paleis är ett av tre kungliga slott i Nederländerna, och är beläget på västra sidan av Damtorget i stadskärnan. 1600-talsbyggnaden började som stadens rådhus, och konverterades till slott under Napoleonkrigen när Napoleons bror Louis kröntes till Kung Louis I av Holland. Trots att Jacob van Campen utformade byggnadens exteriör i sandsten för att efterlikna de offentliga byggnaderna i Rom, är interiören ett utsökt exempel på den detaljerade empirestilen från 1700-talets början. Slottet används fortfarande av den nederländska kungafamiljen för kungliga tillställningar, men är öppen för allmänheten större delen av året. 

9. De Wallen

De Wallen är Amsterdams ökända red light district - stadens område för laglig prostitution. Omgivningarna omfattar flera kanaler och sidogator söder om Centralstationen. Här finns fler än hundra enrumslägenheter som hyrs av sexarbetare, som förtrollar åskådarna från fönster upplysta av rött ljus. En tydlig polisnärvaro gör området tryggt och säkert. Trots att det inte är tillåtet att ta bilder är besökare välkomna. Området är Amsterdams äldsta och rymmer flera historiska byggnader, inklusive stadens äldsta kyrka, den gotiska Oude Kerk. 

Scheepvaartmuseum / Shutterstock

8. Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum, eller det nationella sjöfartsmuseet, rymmer många artefakter ur Amsterdams rika maritima historia. Byggningen från 1656 fungerade från början som sjöfartsmagasin, men har nu 18 rum med utställningar och föremål. Sjöhandel gjorde Amsterdam till världens rikaste stad under 1500-talet, och museet visar hur holländarna dominerade världshaven. Utställningarna innehåller allt från skildringar av historiska sjöslag till konstnärligt utformade sjökort till 1600-talsvapen. Museets samling av träsniderier ger också besökarna en intim inblick i hur sjömännen tillbringade sin tid ute till havs. Förtöjd utanför huset ligger en kopia av skeppet Amsterdam; 1700-talsskeppet som seglade mellan Nederländerna och Ostindien. 

7. Vondelpark

När parken öppnade 1865 kallades den Nieuwe Park, och parken ligger i Oud-Zuid, eller i Amsterdams gamla södra distrikt väster om stadens Museum-torg. Parken fick sitt nuvarande namn efter en staty som föreställer Joost van den Vondel, som placerades i parken 1867. Louis Royer formgav och skapade statyn av den beröma 1600-talspoeten och dramatikern, och den blev ett så populärt landmärke att folk började kalla parken för Vondelpark. Platsen är en populär samlingsplats för lokalbefolkningen såväl som för turister. Här kan man ta det lugnt, sporta i gräset, cykla längs med stigarna och njuta av en sillsmörgås eller nederländsk öl i parkens restaurangdel.  

6. Bloemenmarkt

Blomstermarknaden är belägen mellan Muntplein och Koningsplein på södra stranden av Singelkanalen, och är världens enda flytande blomstermarknad. Sju dagar i veckan fyller blomsterhandlarna stånd och pråmar med alla de blommor och lökar som Nederländerna är kända för. Bloemenmarkt grundades 1862 och rymmer mer än ett dussin olika florister och blombutiker, såväl som souvenirstånd. Lokalbefolkningen köper också blommor här, men marknaden riktar sig främst till turister. Lökarna som säljs är märkta för export så att besökarna kan köpa tulpaner, påskliljor, narcisser och andra blomsterlökar som ett minne från sin Amsterdamresa.  

5. Anne Franks hus

Huset som är Amsterdams mest besökta attraktion ligger längs med Prinsengracht-kanalen. Det var här Anne Frank, hennes familj och fyra andra judar gömde sig från nazisterna under andra världskriget, och sedan 1947 är byggnaden ett minnesmärke över Förintelsen. Det var då Annes pappa publicerade dagboken som Anne skrev när hon gömde sig i huset. 1956 ville byggmästare riva huset, och man bestämde sig då för att bevara det och göra det till museum, som öppnade fyra år senare. Besökarna kan se rummen där Anne gömde sig, samt utställningar om hennes allt för korta liv. 

4. Begijnhof

Begijnhof, eller Beginernas borggård, är beläget i den innersta cirkeln i Amsterdams cirkulära kanalsystemet. På 1300-talet var området ett stängt område som fungerade som boende för de katolska Beginersystrarna. Begijnhof var inte ett kloster i traditionell betydelse, eftersom systrarna fick lämna klostret om de ville gifta sig. När systrarnas kapell konfiskerades under reformationen började de i hemlighet använda Begijnhof Kapel, en charmerande byggnad med marmorpelare och målade glasfönster. Begijnhof utgör också hem för den engelska reformerta kyrkan, byggd cirka 1392. Stadens äldsta trähus, daterat till cirka 1465, ligger också inom Begijnhof-området. 

Foto: Van Gogh Museum / Shutterstock

3. Van Gogh-museet

På den nordvästra sidan av Museumtorget, eller Museumplein, ligger van Gogh-museet som rymmer världens största samlingen av konstnärens målningar och brev. Byggnaden i fyra våningar formgavs av Gerrit Rietveld på 1970-talet, och är en av de mest besökta turistattraktionerna i Amsterdam. Andra våningen innehåller tvåhundra målningar från den nederländska postimpressionismen. Konstverken är kronologiskt ordnade för att ge besökaren en nära inblick i van Goghs konstnärliga utveckling. Tredje våningen innehåller information om konstnärens svåra liv och om arbetet med att restaurera målningarna. Arbeten av van Goghs samtida, däribland konstnärer som Millet, Gaugin och Daubigny, är utställda på översta våningen. 

2. Rijksmuseum

I den nordöstra delen av Museumtorget står Rijksmuseum, det allra viktigaste museet bland landets konstnärliga och historiska samlingar. Här finns mer än en miljon artefakter från 1200-talet och framåt. I lång tid var kollektionen utspridd i byggnader över hela landet, tills Pierre Cuypers 1876 vann en arkitekturtävling och man började bygga Rijksmuseum. Museet öppnade 1885 och ställer ut mer än 8 000 objekt, där de kändaste omfattar målningar av Rembrandt, Frans Hals och Johannes Vemeer. Rembrandts verk Nattvakten ger själv valuta för hela entrébiljetten.

Foto: Amsterdams kanaler / Shutterstock

1. Amsterdams kanaler

De berömda kanalerna byggdes under 1600-talet för att kontrollera floden Amstels flöde och för att ge staden mer torrt landområde. Amsterdams rika köpmän upptäckte snart att kanalerna utgjorde en idealisk möjlighet för dem att visa upp sina praktfulla hus. En båttur längs en av stadens hundra kanaler är ett avslappnat sätt att se traditionell holländsk arkitektur. Längs med vattnet växer almar och lindar, och kanalerna korsas av mer än tusen broar. Här finns mer än 2000 husbåtar, inklusive båthotell. Det finns en uppsjö av båtturer - allt från timslånga exkursioner till turer med levande ljus.