Din mobiltelefon lyssnar på dina samtal: Så här stänger du av det

Skriven av Ida Hansson

13 veckor sedan

|

19/02/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du kan med några få klick göra så att din telefon inte lyssnar på dina samtal.

Om du någonsin har upplevt att din telefon plötsligt visar dig annonser för saker som du bara har pratat om, men inte sökt på, så kan det vara för att den lyssnar på dina samtal.

Det rapporterar Sosialnytt via danska Ude og hjemme.

"De flesta av mina vänner skrattar åt mig när jag påstår att min iPhone kan höra. Men jag har flera gånger upplevt att jag plötsligt får en massa annonser från till exempel Reumatikerförbundet, efter att jag har klagat på smärtor i knäet. Är det något jag inbillar mig?", lyder frågan från en kvinna vid namn Ellen, som ligger till grund för artikeln i Ude og hjemme.

Till detta svarade experten, Marianne Nielsen, överraskande nog, att mobilen faktiskt kan 'spionera' på dig och lyssna på dina samtal:

"Det är inte något du bara inbillar dig. Du kan nog inte helt ta bort din iPhones långa öron, om du fortfarande vill att mikrofonen ska fungera på tjänster som Messenger eller Skype", skriver hon.

Du har sannolikt installerat en massa appar på din telefon, där du har gett tillåtelse till detta utan att märka det.

Om du känner en klump i magen av att läsa detta - så oroa dig inte. Det är nämligen ganska enkelt att stänga av avlyssningen. Det kan du göra genom att följa guiden nedan:

  • Gå till "Inställningar"

  • Välj "Integritet & säkerhet"

  • Därefter väljer du "Spårning"

  • Stäng av "Appar får be om att spåra"

  • Gå sedan tillbaka till "Integritet & säkerhet".

  • Välj "Mikrofon" och välj nu vilka appar som får tillgång till mikrofonen.

  • Som det sista kan du gå till "inställningar", välja "Siri & sökning" och stänga av Siri om du inte använder den funktionen.

I framtiden är det viktigt att vara uppmärksam på vilka appar du ger mikrofontillgång. Innan du gör det bör du överväga appens rykte samt nödvändigheten av mikrofontillgång för appens funktionalitet.