Därför bör du stänga av din mobiltelefon oftare

Skriven av Ida Hansson

2 veckor sedan

|

08/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
När du hör varför, kommer du vilja göra det mycket oftare.

De flesta ogillar tanken på att deras mobiltelefon inte ligger redo i fickan 24 timmar om dygnet. Men det kan faktiskt vara klokt att slå av mobilen ibland.

De flesta experter rekommenderar att du stänger av din mobil minst en gång i veckan. Men kan det verkligen påverka din mobiltelefons prestanda och livslängd?

Här är allt du behöver veta om varför din smartphone förtjänar en välbehövlig paus då och då, enligt Mirror.

Bättre för batteriet

Tyvärr varar inte telefonbatterier för evigt. Processen med att ladda och använda batteriet kallas en cykel, och varje telefon har ett begränsat antal innan batteriet försämras och börjar hålla mindre ström än tidigare.

Vanligtvis ligger spannet mellan 400 och 1600 cykler.

När du låter telefonen vara påslagen, även när den laddas, används en liten mängd energi för att upprätthålla nätverksanslutningen, vilket sliter på batteriet.

Du kan dock minska slitaget genom att stänga av telefonen när du laddar den.

Genom att stänga av telefonen medan den laddas går laddningsprocessen snabbare, eftersom den inte behöver upprätthålla anslutningar eller utföra andra funktioner.

Bättre för dig själv

De flesta experter är överens om att ständigt vara online inte är bra för den mentala hälsan, vilket kan leda till sömnproblem, koncentrationssvårigheter och ansträngda ögon.

En paus från notiser, meddelanden och andra distraktioner hjälper dig att slappna av och vara mer närvarande, särskilt i sociala situationer.

Om du stänger av telefonen ibland kan du undvika att bli beroende av sociala medier, som har kopplats till känslor av otillräcklighet, depression och isolering.

Detta är särskilt viktigt på kvällen när hjärnan försöker slappna av från dagens stress. Att utsättas för ljuset från elektronik på kvällen och natten kan allvarligt störa kroppens dygnsrytm, vilket gör det svårt att få en god natts sömn.

Gör telefonen snabbare och rensar buggar

Alla datorer mår bra av en omstart, som hjälper till att rensa tillfälliga filer och cachedata som kan ligga kvar i bakgrunden.

Varje gång du stänger av telefonen rensas RAM-minnet, precis som på en dator. Om telefonen har varit påslagen länge kan RAM-minnet fyllas med onödig data, vilket gör systemet långsammare och får appar att bli sega och instabila.

Även om många enheter har förbättrats vad gäller att hantera och rensa detta minne, finns det ofta data kvar. Genom att stänga av telefonen frigörs minnet igen, vilket gör den redo att ta sig an nästa stora uppgift utan att begränsas av överflödig data. Detta kan också förhindra systemkrascher och fel.

Även om en omstart inte löser alla problem, kan det avhjälpa anslutnings- och systemproblem. Därför frågar folk ofta: "Har du försökt att stänga av och sätta på den igen?"

Bättre för miljön

Om du stänger av telefonen på natten håller den längre, vilket betyder att du inte behöver byta ut den lika ofta. Den förbrukar också mindre ström, vilket minskar behovet av nyproduktion av telefoner.

En vanlig orsak till höga elräkningar och försämrade batterier är att telefonen laddas medan du sover, eftersom den fortsätter att laddas mellan 99 och 100 procent.

Du kan undvika detta genom att ladda telefonen till 100 procent, stänga av den och sedan dra ur kontakten. På morgonen är den, precis som du, fräsch och redo för en ny dag.