Har du hortensia eller pelargoner i trädgården? Då bör du snart göra detta

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

06/07/2024
Trädgård
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kommer att säkerställa en vacker blomning nästa år.

Många svenska trädgårdar pryds av de populära växterna hortensia och pelargon. Deras vackra blommor är en fröjd för ögat, men många oroar sig för att de inte ska blomma lika fint året därpå.

Lyckligtvis är det möjligt att ta sticklingar från båda växterna, så att du kan få friska, nya plantor följande år.

Här är en guide till hur och när du bäst tar sticklingar, och hur de kan bli stora och vackra växter.

När?

Den bästa tiden att ta sticklingar är från juni till september. Genom att göra det under denna period, kan du säkerställa att sticklingarna får tillräckligt med ljus och tid för att utveckla rötter innan vintern.

Storlek och förfarande

När du tar sticklingar, välj unga kvistar utan blommor från årets tillväxt. Använd en skarp och ren sekatör för att klippa en stjälk på 7-10 centimeter precis under ett blad. Alternativt kan du göra en så kallad hälsnitt genom att dra en lätt förvedad sidogren bort från huvudstammen med ett litet stycke bark.

Placering av sticklingarna

Ta bort de nedersta bladen och placera sticklingarna längs kanten av krukor med fuktig jord. Genom att placera dem mot kanten får de bättre grepp.

Se till att ge tillräckligt med vatten utan att dränka jorden, och täck krukorna med plastpåsar eller placera dem i ett växthus för att hålla luftfuktigheten hög.

Jorden ska hållas lätt fuktig, men inte för våt, eftersom sticklingarna annars kan ruttna.

När sticklingarna börjar bilda rötter

Efter 4-6 veckor, när sticklingarna börjar bilda rötter, bör de luftas genom att skära ett hål i plasten eller öppna växthuset lite grann. Efter ytterligare två veckor kan sticklingarna fortsätta växa utan skydd och behöver då mindre vatten.

När sticklingarna är väl rotade

Efter ett par månader, när sticklingarna är väl rotade, kan de planteras i varsin stor kruka. Använd vanlig blomjord blandad med lite sand och grus. Placera dem i en kallbänk utomhus under vintern eller på en ljus och sval plats i huset.

När rötterna är välutvecklade kan de också placeras utomhus.