200 fåglar föll plötsligt från himlen "som regn"

Ida Hansson

136 veckor sedan

|

07/12/2021
Utrikes
Foto: Twitter/@RadiovozFerrol
Foto: Twitter/@RadiovozFerrol
En studie har inletts för att klargöra varför hundratals fåglar föll från himlen "som regn" i den spanska staden Ferrol.

Invånarna i staden Ferrol i nordvästra Spanien fick en rejäl upplevelse förra veckan när flera hundra fåglar plötsligt föll döda från himlen.

Enligt Ladbible säger lokala medier att fåglarna (främst starar) började falla från himlen och träffade både parkerade bilar och människor vid cirka 9 på morgonen den 26 november.

Händelsen inträffade framför sjukhuset Juan Cardona och polisen säger att ingen skadades.

Det är ännu inte känt vad som fick så många fåglar att plötsligt dö och falla från himlen.

"Fåglarna har samlats ihop och vi väntar nu på att få reda på vad som hände. Vi har fått veta att det inte kommer att bli lätt."

Två av fåglarna har enligt uppgift tagits bort av den regionala miljömyndigheten för vidare utredning, och Ferrols kommunfullmäktige har också meddelat att de kommer att stödja utredningen om fåglarnas plötsliga död.

Det är inte känt vad som orsakade den märkliga händelsen, men en gissning är att fåglarna kan ha dött av elektriska stötar från en närliggande elmast.

En annan gissning är att fåglarna kan ha dött på grund av giftiga kemikalier i luften. Detta är kanske mer förståeligt, eftersom det faktiskt hände tidigare under året när några fåglar flög förbi en petrokemisk anläggning i Tarragona i nordöstra Spanien.

Tidigare i år upplevdes samma incident med döda starar även i Rom, Italien. Här befarade man att det var fyrverkerier i samband med nyårsfirandet, vilket kan vara orsaken till att fåglarna plötsligt dog.

Den italienska delen av the International Organisation for the Protection of Animals ansåg efter händelsen att man borde förbjuda att sälja fyrverkerier till privatpersoner för att undvika att en liknande incident inträffar i framtiden.

Det är dock inte bekräftat vad som orsakade händelsen i Rom.