Färdig vaccinerad 45-årig läkare död med corona

Ida Hansson

139 veckor sedan

|

22/11/2021
Utrikes
Foto: Privat
Foto: Privat
Den 45-åriga läkaren dog omgiven av sin familj efter en nio veckors kamp mot viruset

En 45-årig läkare som dog med coronavirus räddade själv patienter från samma öde.

Han var dubbelvaccinerad men blev smittad med viruset några dagar innan boosters blev tillgängliga, avslöjar hans familj.

Hans fru, Saila Halim, berättar enligt Daily Mail att Dr. Irfan Halim dog på Royal Brompton Hospital i London den 14 november, efter att ha kämpat mot viruset i nio veckor

Läkaren, som inte hade några underliggande sjukdomar, fick sitt andra vaccin i januari, men drabbades av viruset den 10 september – sex dagar innan Storbritanniens boosterprogram fick grönt ljus.

Irfan Halim arbetade i det brittiska sjukvårdssystemet, och vaccinerades för nio månader sedan, varför han skulle ha varit bland de första att få det tredje vaccinet, som började den 16 september.

Foto: Privat

"Min man arbetade borta från London och jag är inte säker på vilket vaccin han fick, men han var dubbelvaccinerad och bar alltid skyddsutrustning när han var på avdelningarna", säger hans fru till Daily Mail.

"Han nämnde aldrig något om att få boostern, och jag tror inte att han fick en", säger hon medan hon kämpar för att hålla tillbaka tårarna.

"Det får dig att ifrågasätta effektiviteten av vaccinet, men nu är det inte läge för mig att tänka på dessa saker eftersom jag är så förkrossad."

"Det är en stor tragedi för familjen och vi är i för mycket sorg för att tänka något annat."

Irfan Halims död kom bara två månader efter att han började jobba på corona intensiven på Great Western Hospital i Swindon, där han kollapsade på ett jobbpass och tros ha blivit infekterad med viruset.

Foto: Privat

Även om vaccinerna ger ett högt skydd mot allvarlig sjukdom och död, börjar effekten att avta efter cirka sex månader och är inte 100 procent effektiva.

Irfan Halims ålder, vaccinstatus och allmänna hälsa borde ha gjort att han löpte en lägre risk att dö med coronavirus, även om nio månader hade gått sedan hans andra dos.

Läkaren sågs som ett "medicinskt kraftpaket" och beskrevs av kollegor som "10 män i en kropp", efter att ha behandlat inget mindre än 250 000 patienter under hela sin karriär.

Han var isolerad från sin familj i fyra månader när corona-pandemin var som värst i Storbritannien förra våren då han hade fullt upp med att behandla coronapatienter vid den här tiden.

Foto: Privat

Innan hans död dog hans far Kamal på ett annat sjukhus i London. Han dog av cornavirus den 24 september i år och blev 75 år gammal.

Hans död kom bara två månader efter att han lades in på corona intensiven på Great Western Hospital i Swindon.

Man tror att han smittades med viruset på sjukhuset innan han kollapsade på ett skift den 10 september. Han behandlades först på Swindon Hospital, men flyttades till Royal Brompton Hospital den 26 september.

Hans 44-åriga fru säger att hennes man var omgiven av familj på sin sista dag. Vid sin sida hade han deras fyra barn, 13-åriga Zara, 12-årige Adam, 11-åriga Zain och femåriga Alisa. Dessutom fanns även hans bror, syster och mamma vid hans sida.

"Jag höll honom i mina armar och viskade böner och kärlek. Vi har förlorat vår hjälte. Han var en otrolig make, far och son. Han var en bästa vän till hela familjen", säger den förkrossade änkan.

"Vi känner oss alla tomma och jag orkar inget. Han var mitt liv, min värld, mitt allt. Ingenting kunde ha förberett oss på det här."

Foto: Privat

Hon berättar om hur deras barn hade inrett hans sjukhusrum och att de pratade med honom varje dag – antingen vid sjukhusbesök eller via videosamtal.

"Jag var övertygad om att vår kärlek skulle ta honom igenom. Och även när han låg på sjukhuset var han sitt glada, kärleksfulla jag", säger hon.