JUST NU: Ryssland tar hämnd på Sverige

Skriven av Ida Hansson

116 veckor sedan

|

28/02/2022
Ryssland svarar på EU:s flygförbud.

På måndagskvällen införde EU – inklusive Sverige – en flygförbudszon för ryska plan, vilket innebär att ryskägda plan – inklusive privatplan – eller flygplan som flyger för ryska företag inte får flyga in i luftrummet över ett EU-land.

Ett liknande förbud tog även Storbritannien till med inför EU, och det är bara en av många sanktioner som bland annat EU-länderna, USA och Storbritannien har infört mot Ryssland som en konsekvens av landets invasion av Ukraina.

Nu kommer dock Ryssland med ett motsvar och enligt det ryska statsmediet Interfax har Ryssland alltså precis infört ett liknande flygförbud i Rysslands luftrum.

"I enlighet med folkrättens normer, som svar på de europeiska staternas förbud mot flygningar med civila flygplan som drivs av ryska flygbolag och/eller registrerade i Ryssland, har restriktioner införts för flygningar för flygbolag från 36 stater", står det i ett uttalande från Federal Air Transport Agency (FATA), som är det ministerium som ansvarar för bland annat passagerarflyg i Ryssland.

Flygförbudet gäller för följande länder: Österrike, Albanien, Anguilla, Belgien, Bulgarien, Brittiska Jungfruöarna, Storbritannien, Ungern, Tyskland, Gibraltar, Grekland, Konungariket Danmark, Jersey, Irland, Island, Spanien, Italien, Kanada, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Finland, Frankrike, Kroatien, Tjeckien, Sverige och Estland.

Flygningar får dock genomföras med särskilt tillstånd från FATA eller det ryska utrikesdepardementet.