Mamma får 136 miljoner kronor i ersättning: ”Sjuksköterskan försökte trycka tillbaka bebisen i min vagina”

Johanna Frid

409 veckor sedan

|

12/09/2016
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Innan förlossningen hade sjukhuset lovat den gravida kvinnan ett fokus på naturlig födsel. Men det blev allt annat än naturligt och bra.

När Caroline Malatesta var gravid med sitt fjärde barn 2014 bestämde sig hon och hennes man för att föda på Brookwood Medical Center i Birmingham, Alabama.

Det var bland annat sjukhusets löfte om fokus på naturlig födsel som bidrog till valet av sjukhus.

Ett val som Caroline Malatesta sedan dess har ångrat bittert. Det berättar hon för Cosmopolitan.

Det visade sig att sjukhuset överhuvudtaget inte levde upp till sitt löfte om lugn och naturlig födsel.

När tiden för barnets ankomst var inne gick det inte att få tag på Caroline Malatestas förlossningsläkare.

Istället blev hon i princip tvingad av sjuksköterskorna att ligga på rygg medan de försökte se till att barnet inte blev fött innan läkaren ankom – genom att bokstavligt talat trycka tillbaka barnet in i henne.

- Efter sex minuter av dessa rädslor kom läkaren äntligen. Sjuksköterskan släppte mitt barns huvud och jag kände ögonblickligen lindring eftersom sjuksköterskans tryckande hade kämpat emot mina sammandragningar. Det är därför jag är så otroligt förstörd, för att hon höll kvar barnets huvud inuti mig, säger Caroline Malatesta till Cosmopolitan.

Själva födseln gick nu så snabbt att hennes son föddes på en minut. Parets lilla son har inte tagit skada av födseln, men det har Caroline Malatesta.

Därför lider hon idag inte bara med en otroligt traumatisk förlossningsupplevelse, men har också diagnostiserats med posttraumatiskt stressyndrom samt en smärtsam, permanent fysisk skada.

Paret har väckt åtal mot sjukhuset, och det hela avgjordes i augusti i år.

Paret fick ett domstolsbeslut som sa att kvinnan utsatts för en oacceptabel förlossning, som var en direkt följd av sjukhusets bristande erfarenhet av förlossningar.

Caroline Malatesta har tilldelats en ersättning på 16 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 136 miljoner svenska kronor.