Merete vägrade släppa in kvinna med hijab

Johanna Frid

410 veckor sedan

|

03/09/2016
Utrikes
Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Polfoto.
Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Polfoto.
- Jag vill inte ha in ondskan genom dörren om jag får bestämma, säger den 47-åriga frisören som inte är rädd för att ta saken vidare till rätten.

När en ung kvinna iförd hijab kom in i Merete Hodnes frisersalong för att fråga om priset på att färga håret, svarade den 47-åriga frisören med att slå igen dörren och säga att kvinnan inte var välkommen. 

Merete Hodne fick senare en bot på 8 000 norska kronor av polisen för att hon hade vägrat släppa in den 23-åriga kvinnan i oktober förra året. 

Boten vägrade frisören att betala, och nu är hon åklagad för överträdelse av strafflagens paragraf om diskriminering, skriver norska Tv2

Merete Hodne ångrar inte sitt beteende mot kvinnan med hijab, trots att kvinnan känner sig kränkt. 

- Jag vill inte ha in ondskan genom dörren om jag får bestämma. Ondskan är ideologin islam, muhammedanismen och hijab är symboler för denna ideologi, precis som hakkors för nazismen, säger Merete Hodne till norska Tv2. 

Fallet är det första av sitt slag i Norge och har blivit mycket omtalad. 

Norska Antirasistisk Senter är nöjda med att fallet tas till domstol, och anser att 47-åringen brutit mot lagen och bör straffas. 

Merete Hodnes advokat kan inte se varför hennes klient ska straffas och hänvisar till rättsfall i Europa, t ex i Frankrike, där det är tillåtet att förbjuda hijab i skolan och där burka är förbjudet. 

Merete Hodne har en politisk bakgrund inom föreningen "Stoppa islamiseringen av Norge" och är inte rädd för att hamna i fängelse till följd av rättsfallet. Om hon blir fälld planerar hon att ta det vidare till människorättsdomstolen. 

- Jag är inte rasist. Jag är en politisk aktivist som kämpar mot muhammedanismen i Europa. Det är inte muslimer jag är kritisk mot utan islam, säger frisören till norska Tv2.