Nu legaliseras cannabis

Skriven av Ida Hansson

132 veckor sedan

|

25/11/2021
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Man överväger att legalisera innehav av cannabis.

Om du är förtjust i cannabis så är det nu goda nyheter på väg.

Tysklands kommande regering, som består av Socialdemokraterna (SPD), De gröna och De fria demokraterna (FDP), har meddelat att man överväger att legalisera innehav av cannabis. Det skriver DW.

Representanter för partierna sa till mediegruppen Funke på torsdagen, att de jobbade med förslag om att ‘införa kontrollerad distribution av cannabis till vuxna för rekreationsändamål i auktoriserade butiker’

Det gröna parti och det affärs fokuserade FDP har båda krävt kontrollerad legalisering av cannabis i åratal, eftersom polisen och kriminalvården känner sig begravda i en lavin av små fall som är extremt resurskrävande.

Inte att förglömma farorna med den svarta marknaden och de okontrollerade produkter som säljs där.

Partitets tjänstemän har dock betonat att strikt reglering och skydd av barn kommer att väga tyngst i framtiden, om en legalisering skulle komma.

Även om försäljning och konsumtion av cannabis för rekreationsändamål länge har varit laglig i Nederländerna under kontrollerade förhållanden i många år, har andra europeiska länder varit sena med att följa efter.

Förra månaden blev Luxemburg därmed det enda andra EU-landet som legaliserade cannabisanvändning för rekreation.

Samtidigt blev Luxemburg också det första landet som legaliserade odlingen av växten för icke-medicinska ändamål, vilket fortfarande är olagligt i Nederländerna.

Koalitionspartierna har inte uttalat sig om huruvida odling av cannabis i Tyskland också kommer att vara laglig.

I Danmark pågår debatten on/off, men man har inte kommit längre än att tillåta cannabis för medicinskt bruk. De senaste åren har dock användningen av dessa ökat kraftigt och just cannabisolja har blivit populär för ändamål som artros, multipel skleros och cancer.