Ny forskning bekräftar: Katter ÄR psykopater

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det finns två sorters människor; de som älskar katter och så finns det de som hatar katter. Om man gillar dem eller inte får vara upp till en själv, men i en ny studie kan forskare slå fast att katter har flera psykopatiska drag.

Katten är tillsammans med hunden det vanligaste husdjuret i Sverige, men faktiskt också i större delen av världen.

Om man gör en snabb sökning på Google efter katter som husdjur kan man läsa  'Att "Katter kräver mindre omsorg än hundar, men de kan fortfarande vara både gosiga och kärleksfulla . det finns stora möjligheter till många timmars lek [...]"

Katter beskrivs alltså som 'gosiga och kärleksfulla' och kan umgås med barn....men är det nu så? Många kommer säkert att kunna rapportera åtminstone om en gång, där de blivit omotiverat attackerade av en katt, då katter som bekant kan vara någorlunda oberäkneliga.

Faktum är att katter inte bara är oberäkneliga. Enligt Vice har ett antal forskare vid 'University of Liverpool' och 'Liverpool John Moore's University' kommit fram till att katter har psykopatiska personlighetsdrag, och att en människa med samma personlighetsdrag definitivt skulle betecknas som en psykopat.

Studien om katters personlighetsdrag publicerades i Journal of Research in Personality och baseras på 549 kattägares svar på 46 frågor om kattens personlighet.

Till exempel var deltagarna tvungna att svara på frågor om huruvida deras katt kunde leka med och tortera en mus snarare än att döda den omedelbart, om det dominerade området där den lever eller om katten reagerar på förolämpningar och konsekvenser av dåligt beteende.

Av de 549 deltagarnas svar, kunde forskarna dra slutsatsen att de flesta katter är psykopater i en sådan utsträckning att de avgjort är onda och saknar förmågan att förstå konsekvenser av dåligt beteende.

Om du själv har funderat på om katter inte är lite psykopatiska, så har du mer gemensamt med forskarna bakom än du kanske tror. En av forskarna, Rebecca Evans, säger till Vice att de blev inspirerade att göra studien utifrån deras egna katters beteende.

"Personligen är jag också intresserad av hur kattägaren uppfattar psykopati hos sin katt och hur det kan påverka katt-ägare-relationen", säger hon bland annat.

Evans förklaring till studieresultatet är dock att det är rimligt naturligt för katter att ha psykopatiska tendenser: "Det är högst troligt att alla katter har ett inslag av psykopati, eftersom det en gång var till hjälp för deras förfäder när det gällde att skaffa mat, och i samband med parning”, sa hon som svar på studiens resultat.

Det är inte så konstigt när man tänker på att katten är släkt med bland annat lejonet och tigern och fortfarande har mycket av samma mentala tankesätt som dem, även om den verkar söt och oskyldig när den ligger i soffan och får middagen serverad.