8 saker som du omdelbart bör ta bort från Facebook

Skriven av Elin Bentzer

366 veckor sedan

|

17/05/2017
Shutterstock
Shutterstock
Allt för många är allt för okritiska med vad de har för information på Facebook.

Prova att öppna din Facebook-profil.

Informerar du om din arbetsplats? Ditt telefonnummer eller din födelsedag? Är din profil öppen eller stängd? Och hur kritisk är du egentligen med vilka foton du delar på Facebook?

Riktigt många av oss är förvånansvärt oförsiktiga med vad vi gladeligen lägger upp på världens mest populära sociala medie. Det skriver Indy100.com.

Men kanske bör du ta en tur på din profil och städa upp den noggrant. Här får du i varje fall goda råd till vad du bör ta bort från din Facebook-profil.

1. Ditt telefonnummer: Många människor har deras kontaktupplysningar liggandes tillgängliga på Facebook – däribland deras telefonnummer. Men varför har man egentligen det? Våra närmaste vänner har ju redan våra nummer, så varför annonsera med det på nätet? Om främmande Facebook-användare vill ha tag på dig, kan de ju skriva ett meddelande. I värsta fall riskerar du att alla får åtkomst till ditt nummer, då Facebook inte har några problem med att dela din personliga information.

Foto: Shutterstock

2. Din öppna profil: Om du inte har ett behov av att alla ska ha lov att lägga sig i ditt liv, dina bilder och information, så stäng din öppna profil. Det finns väl ingen orsak till att andra än dina vänner ska kunna följa med i ditt liv? I övrigt har det varit många exempel på, hur folks privata bilder (från en öppen profil) har blivit stulna och använts till reklam för kontaktannonser. Bilder av dina smycken, designmöbler eller flotta bil är i övrigt särskilt intressanta för inbrottstjuvar.

Foto: Shutterstock

3. Dina likgiltiga vänner: Vi har i efterhand blivit så bekanta med Facebook, att det inte längre väcker beundran hos dina närmaste, att du har äver 800 ’vänner’ på det sociala mediet. Vi alla vet nämligen att ingen människa har 800 vänner. De flesta av är dessa är högst bekanta, och varför då vara vänner med dem? Därför bör du röja upp bland dina Facebook-kontakter. En god tumregel är: Om det inte är en person du vill hälsa på på gatan, så bör du heller inte vara ’vänner’ på nätet. I övrigt vet du heller inte, om han du mötte i byn för fem år sedan har tänkt sig att missbruka din information.

4. Upplysningar som kan användas till annonsering: Det är som sagt ingen hemlighet, att Facebook inte har något emot att vidarebefodra din information, om de själv kan tjäna på det. Det är redan meddelat, att reklam snart kan ploppa upp i dina stängda Messenger-meddelanden med annonsförslag baserat på dina privata samtal. Om du till och med har information liggande på Facebook om din favoriträtt, favoritserie och resedestinationer, så riskerar du att bli bombaderad med reklam riktat direkt till dig. Det är både irriterande och känns oroväckande mycket som övervakning.

5. Din position: Många människor har för vana att informera om vart de är och när de är det. Men utöver att dina vänner kan se, att du bara är ’checkad in’ på biografen eller på en restaurang, så kan andra också följa med i dina förehavanden. Det är särskilt en dålig idé, om du tydligt taggar dig själv i ditt hem. Så vet folk nämligen var du bor – information som av uppenbara skäl inte rör alla - och absolut inte om du har en öppen profil.

6. Dina resor: Om du har en stängd profil, där bara dina närmaste vänner kan följa ditt liv, så skadar det inte att informera om att du bara har rest en vecka till Mallorca. Men ju mer öppen din profil är, och ju flera du taggar i ditt inlägg – ju fler blir uppmärksammade på att du är bortrest. Information som vi bestämt inte önskar ska nå ut till inbrottstjuvar.

Foto: Shutterstock

7. Din personliga information: Som nämnt tidigare, så bör du faktiskt informera om så lite som möjligt på Facebook. Även om det kan låta överdrivet, så ger du bort, utan att tänka på det, mycket personlig och känslig information, som andra kan missbruka. Nätsvindlare är nämligen tokiga i att få veta din adress, din kontaktinformation samt ditt födelsedatum – info som många av oss gladeligen ger ut.

Foto: Shutterstock

8. Dina 'idiotiska' bilder: Även om ni hade en fantastisk tur till Thailand 2009, eller att ert besök på Roskilde Festival senaste året var en fest, så är det ingen orsak till att dela allt för privata bilder. Många personer är nämligen allt för okritiska med fyllebilder, bikinifotos och andra mer eller mindre opassande minnen, som varker faller i smaken hos din svärmor eller kommande arbetsgivare. Om du vill bli tagen seriös, är dumma och avslöjande bilder långt ifrån en god idé.