Denna typ av drycker kan förstöra din nattsömn: Det är inte kaffe

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Många tror att koffein är den största boven, men det visar sig faktiskt att en annan dryck är minst lika skadlig för din nattsömn.

När det gäller att få en god natts sömn finns det många saker vi uppmanas att prova. En del experter hävdar att äta kiwi före sänggåendet eller att hålla fönstret öppet kan hjälpa dig att somna snabbare.

Å andra sidan finns det vissa saker vi ombeds att undvika före sänggåendet för att få en god natts sömn. Det är självklara saker som att undvika koffein - men det finns en annan sak du kanske inte har övervägt.

Du kanske känner dig väldigt sömnig efter att ha druckit en halvliter öl eller ett glas vin, men det visar sig faktiskt att alkohol också kan förstöra din nattsömn. Det rapporterar Mirror.

Sömnspecialister vid Bed Kingdom har avslöjat potentiella orsaker till sömnlöshet, och en av dem är relaterad till vanor att dricka alkohol och nikotinkonsumtion.

"Medan alkohol ofta kan få dig att somna snabbare, kan konsumtion nära sänggåendet orsaka störd sömn och kan vara orsaken till frekvent uppvaknande under hela natten. Studier har visat att alkoholkonsumtion inom fyra timmar före sänggåendet kan påverka sömnen och varaktigheten negativt, vilket leder till att du vaknar mitt i natten och kämpar för att somna igen," säger en av experterna.

Studier har också visat att nikotinintag före sänggåendet var relaterat till sömnlöshet, eftersom det påverkar kroppens förmåga att somna och förbli sovande.

"Koffein fungerar genom att blockera effekterna av adenosin, en neurotransmittor som naturligtvis byggs upp i kroppen under dagen och skapar tryck för att sova," tillägger experten.

Även om du kanske redan vet att koffeinkonsumtion kan hämma din förmåga att sova, vet du kanske inte hur länge det stannar i ditt system?

Enligt en studie publicerad i National Library of Medicine, visade det sig att koffein har en halveringstid på fem timmar hos friska personer - vilket innebär att det kan ta omkring fem timmar för hälften av koffeinet att lämna din kropp.

"Även om det kan låta extremt, om du har problem med att somna på kvällen, överväg att sluta med koffein åtta till tolv timmar före din sängtid," säger experterna.