Detta tecken på första dejten, avslöjar om man är en bra match

Ida Hansson

129 veckor sedan

|

24/01/2022
Vetenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny studie kommer med ett förslag på vilka tecken som visar ömsesidig attraktion.

Första dejten är alltid pirrig, men nu kan du kanske leta efter ett tecken som kommer att betyda ömsesidig attraktion.

Holländska forskare från Leiden University har gett sig ut för att undersöka vad som händer när människor attraheras av varandra. Det skriver Forskning.no.

Forskarna gjorde sina experiment på festivaler i Nederländerna, där de bjöd in 142 singlar, heterosexuella män och kvinnor till några små "dejtinglabb".

De var alla utrustade med pulsmätare, 'eyetracking-glasögon' som kunde mäta var de tittade och en mätare som kunde upptäcka mängden svett i handflatorna. 

Efter dejten tillfrågades försökspersonerna om de ville träffa samma person igen. 34 procent av kvinnorna svarade att de skulle vilja träffas igen, medan det var 53 procent av männen. Det var dock bara 17 procent av paren som båda svarade att de ville träffas igen, men frågan var då hur man skulle se det på mätningarna. Skulle det finnas några gemensamma drag i de 17 %?

Studien, publicerad i tidskriften Nature Human Behavior, visade att par som attraherades av varandra synkroniserade mängden svett i händerna, samtidigt som puls och hjärtfrekvens också ökade och minskade i samma takt.

Om en persons puls skjutit i höjden, gjorde den andras puls också. Om pulsen sänktes kunde man registrera detsamma i den andra.

Samtidigt kunde forskarna se att mängden svett också synkroniserades mellan paren. Varför så är fallet kan studien inte dra slutsatsen.

Forskarna bakom har dock en teori om att det kan triggas av små signaler från ansiktsuttryck som man inte kan se med blotta ögat, som små blixtar eller utvidgning av pupillerna, och som hjärnan sedan fångar upp helt omedvetet.

Hjärnans reaktion gör att pulsen, hjärtfrekvensen och hudens svettproduktion ökar hos båda parter och därmed synkroniseras fysiologin, tror forskarna.

Studien visade också att kvinnor utnyttjar de yttre, synliga signalerna som ansiktsuttryck och ögonkontakt, medan män stirrar på kvinnans ansikte, ögon och kropp i mycket större utsträckning.

Men studien visade också att man inte kan förutsäga om två personer attraheras av varandra, baserat på kontrollerbara signaler som ansiktsuttryck, ögonkontakt eller stirrande.

I videon här kan du se förklaringen på experimentet: