Enkelt knep för sommaren: Denna enkla doft skrämmer bort myggorna

Skriven av Jakob A. Overgaard

54 veckor sedan

|

15/05/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskare från Virginia Tech har undersökt fyra olika typer av tvålar. Särskilt en doft hade en helt speciell effekt på myggor.

Låt oss bara inse det. Vissa av oss är mer populära bland myggor än andra. En ny studie visar att det kan bero på din doft.

Forskare från Virginia Tech's College of Agriculture and Life Sciences har undersökt myggors doftpreferenser och funnit att de är mer benägna att bli attraherade av tvålar med en fruktig eller blommig doft.

Undersökningen som publicerades förra veckan undersökte kopplingen mellan tvåldoft och attraktionen hos myggor. Studien använde fyra frivilliga som var redo att bli stuckna i vetenskapens namn.

"Genom att bara ändra tvåldoft kan en person som redan attraherar myggor i högre grad än genomsnittet öka eller minska attraktionen", berättade Clément Vinauger, biträdande professor i biokemi och medförfattare till studien.

De frivilliga tvättade sig med fyra olika tvålar. Tre av fyra tvålar ökade myggornas attraktion.

Tvålen som minskade attraktionen hade en doft av kokos. De andra hade blommiga och fruktiga dofter.

"Det var mycket intressant för oss, eftersom det finns andra bevis i litteraturen att vissa fettsyror, som de som finns i kokosoljeprodukter, kan fungera som en avskräckande faktor för myggor och andra insekter", sade Vinauger i ett pressmeddelande.

Han fortsatte med att säga att en kombination av din naturliga doft och specifikt tvål leder till en ökning eller minskning av attraktionen hos myggor. Framtida studier syftar till att fastställa varaktigheten av dessa effekter.

Så om du vill minimera antalet bett bör du tvätta dig med en tvål med kokosdoft.