Experter slår fast: Du har tinat din frysta mat fel i hela ditt liv

Skriven av Johanna Frid

401 veckor sedan

|

14/09/2016
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sätter du in den frysta maten i kylen och låter den tina långsamt, eller sätter micron på upptining? Du bör sluta med båda. Läs här vad du ska göra istället.

Vem har inte tagit ut en paket fruset kött på  morgonen och ställt in det i kylskåpet för att komma hem till upptinat kött som bara är att slänga i gryten till kvällsmaten?

Och om man har riktigt bråttom har nog de flesta slängt in fryst mat i microvågsugnen.

Men ingen av metoderna rekommenderas, säger svenska forskare enligt Sciencenordic.com.

- Försegla den frysta maten ordentligt i plast, så blir det snabbare uppvärmt genom att använda kallt vatten från kranen, eftersom vatten är mer ledande. Det smakar också bättre, säger Susanne Ekstedt på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Hon påpekar att det både går snabbast och är nyttigast att använda vattentricket.

Det är Susanne Ekstedts upplevelse att det främst är matvaruindustrin som använder tricket och inte den vanliga konsumenten.

Så om du behöver tina din mat snabbt är det bäst att göra det i vatten. Det gäller både för kött, fisk och grönsaker.

När man ska tina mat är det viktigt att undvika iskristaller, vilket lätt sker i kylskåp. Dessa iskristaller kan nämligen skada matcellerna och ändra smaken på din mat.