Forskare skapar uppståndelse: Vi bör sova två gånger om dagen

Skriven av Henrik R

Nyheten som alla trötta vuxna har väntat på i evigheter

Spanjorerna har haft rätt när det gäller att ta en tupplur mitt på dagen. I alla fall om man ska tro en ny undersökning.

Experter menar att vi bör sova två gånger om dagen. Om vi gjorde det skulle sömnbrist inte vara så vanligt. Det skriver den engelska tidningen Metro.

Istället för att sova åtta timmar varje natt bör vi istället sova två kortare perioder, enligt psykologen Melinda Jackson, expert på sömnrelaterade sjukdomar vid RMIT University, och Siobhan Banks från University of South Australia. 

De två forskarna pekar på att människokroppen mår bättre om man delar upp sin sömn på två kortare omgångar än en längre.

Det är först på senare tid vi har börjat sova en gång om dagen. I t.ex. Charles Dickens böcker från 1840-talet sov människor två gånger om dagen - då talade man om en första tupplur och en andra tupplur.

Fördelarna med att sova två gånger om dagen är bland annat att man får två perioder av ökad produktivitet om dagen i stället för att ha lång, slö period där tröttheten byggs upp och produktiviteten minskar.