Forskning: Långa kyssar bekämpar allergi

Skriven av Johanna Frid

406 veckor sedan

|

27/08/2016
Vetenskap
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Om du är en av dem som drabbas av pollenallergi på våren kan lösningen vara att plocka fram hångellusten.

Det låter väldigt konstigt men saker tyder på att långa kyssar kan bidra till att minska allergier. 

När våren tvekar och knoppar brister drabbas många av pollenallergi. Det är inte enbart antihistaminer och annan medicin som är lösningen, skriver överläkaren Bente Klarlund i danska nyhetsmediet Politiken

Den japanska allergiforskaren Kimata har mottagit det alternativa Nobelpriset - Ig Nobelrpiset - för sin forskning kring de medicinska effekterna av att kyssas. 

Forskaren samlade tre grupper av försökspersoner. Den ena gruppen hade allergiskt eksem, den andra hösnuva, och den tredje gruppen ingen allergi alls. Deltagarna testades för hudens reaktioner på cederträpollen och dammkvalster. 

Efter 30 minuters intensivt kyssande - och lika många minuters lyssnande till Celine Dions kärleksballader - testade forskarna försökspersonens hud igen. Här visade det sig att den allergiska responsen på pollen och dammkvalster reducerades efter att personerna med allergi hade fått en halvtimmes hångel. 

Ingen förändring uppdagades hos kontrollgruppen som inte var allergiker. 

Det finns ännu ingen förklaring på vad det är hos kyssar - och sex - som leder till minskade allergiska reaktioner. 

Forskaren kunde dock påvisa att kyssar hämmade IgE-antikroppar, som är vad immunsystemet skickar ut för att bekämpa inträngande pollen i den missförstådda "tron" att det rör sig om farliga främmande element.