Fyra sanningar som låter för galna för att vara sanna

Ida Hansson

128 veckor sedan

|

29/12/2021
Vetenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vissa saker låter bara för galna, läskiga eller orealistiska för att vara sanna. Här har vi samlat fyra sådana berättelser, som faktiskt är sanna.

Användare på Twitter har svarat med några galna sanningar på ett inlägg som sa: "Vad är sant men låter som en konspirationsteori?" Den brittiska vetenskapliga webbplatsen IFLScience har kontrollerat och samlat fyra av de vildaste sanningarna:

"Exxon el räknade på det och visste om klimatförändringarna redan på 70-talet, men motsatte sig medvetet forskningen om energidiversifiering", skriver den första användaren.

Här syftar vi på oljebolaget ExxonMobil som redan på 70-talet kände till de fossila bränslenas negativa påverkan på klimatet. Samtidigt som de diskuterade och erkände det internt valde de att förneka det offentligt ända fram till 2014, eftersom det uppenbarligen skulle få negativa konsekvenser för deras verksamhet om allmänheten började gå upp i klimatet.

"Det vi använder som referens för ett kilo är en perfekt boll gjord av silikon, och det finns många av dem över hela världen. De är välbevakade och bara ett fåtal personer har tillgång till dem. Om du byter dem kan det få allvarliga konsekvenser för världen, hävdar en annan.

Det är nästan sant. Det är sant att fram till 2019 användes en fysisk boll som referens för hur mycket ett kilo är. Den var dock gjord av elementet Silicon och inte plastsilikonet. Nu används dock Plancks Constant istället för ett fysiskt objekt.

"1942 flyttade tusentals amerikaner till Oak Ridge, TN. Hela staden var en hemlighet. Arbetarna svor att hålla det hemligt, och informerades bara om den specifika uppgift de skulle utföra. Alla var omedvetna om det faktiska projektet De konstruerade den första atombomben, säger en tredje.

Vilket är helt sant. 1942, under andra världskriget, startade amerikanerna Project Manhattan, som var ett projekt för att tillverka de första atombomberna.

De många tusen arbetare som arbetade med projektet visste inte vad de egentligen var med och gjorde. Det var inte förrän 1945, när amerikanerna släppte bomberna över Japan, som det gick upp för de flesta.

Den välkände fysikern Albert Einstein och dansken Niels Bohr var några av fysikerna som hjälpte till att bygga bomberna.

"Efter andra världskriget började USA rekrytera före detta nazistiska forskare och tog dem till USA, där de förlät dem för sina brott i något som kallas "Operation Paper Clips". Det låter som handlingen i ett tv-program, men det verkligen hände", en fjärde användare på Twitter.

En annan sanning. Amerikanerna såg genom fingrarna med många av de nazistiska forskarnas brott och grymheter eftersom de kunde använda dem själva efter kriget.