Mans video av lång spottsten i munnen ses av tusentals på nätet

Skriven av Johanna Frid

402 veckor sedan

|

12/09/2016
Några hundra människor får besväret konstaterat i Sverige varje år.

Brandon Douglas har blivit ett internetfenomen efter att han lagt upp en video på YouTube av sin förhållandevis ovanliga sjukdom ”spottsten”.

Mannen, som är utstationerad marinsoldat i Bahrain, hade haft ont i munnen i cirka fem dagar, när han märkte något hårt i övre delen av munnen efter en smakliga frukost.

Det var en liten inflammation, men utöver det hade Brandon inte märkt något konstigt. Amerikan hade inte heller förväntat sig att dra ut en spottsten på flera centimeter ut ur munnen under de 30 sekunder som videon varar.

Stenarna bildas i munnen på vissa människor, och det råder oenighet om vad det beror på. Brandons egen teori är att han varit en smula uttorkad.

 

För patienten kan det vara ytterst obehagligt och leda till stora svullnader och inflammation i kinden, käken och resten av munnen; huvudsakligen i närheten av spottkörtlarna i munnen.

Brandon ser å andra sidan inte ut att lida av stora smärtor, och hans förhållandevis långa sten behöver uppenbarligen inte avlägsnas kirurgiskt utan kan snällt dras ut ur munnen på honom – vilket internetanvändare över hela världen tycker är lika äckligt som tillfredsställande att titta på.

Videon har snart visats mer än 300 000 gånger på YouTube sedan han lade upp den i lördags.

Spottsten drabbar fler män än kvinnor. Vissa patienter känner inte stenarna medan andra behöver få dem avlägsnade hos tandläkare. Du kan se Brandons upplevelse i videon nedan: