Ny forskning: Barn ärver sin intelligens från mamman

Skriven av Johanna Frid

401 veckor sedan

|

14/09/2016
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Oavsett om du är smart eller dum kan du tacka din mamma för det.

Hur ofta har man inte hört någon säga att de har sitt temperament, sin kreativitet eller sin skönhet från antingen sin mamma eller pappa?

Men när det kommer till intelligens kan man skicka tack-kortet - eller tack för inget-kortet -  till mamma.

Ny forskning visar nämligen att barn får sin intelligens från sin mamma. Det skriver det amerikanska magasinet Psychology Spot.

Trots att många länge har trott att ens intelligens kommer från både mamma och pappa så stämmer det inte.

Det är en fråga om gener. Intelligensgener är placerade på x-kromosomen, och då kvinnor har två x-kromosomer betyder det att barn är dubbelt så benägna att få sin intelligens från mamman, visar den nya forskningen.

Det är nästan omöjligt för pappor att få inflytande över barnens klokhet, även om något skulle passera mannens gener. Forskare har nämligen kommit på att pappans intelligensgener inte påverkar barnets hjärna – de blir helt enkelt deaktiverade.

Men innan alla pappor blir olyckliga ska det påpekas att det finns andra områden där det enbart är mannens gener som påverkar barnet.

En amerikansk undersökning från 1994 pekar i samma riktning som den nya forskningen. Här undersökte The Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit i USA 12686 unga i åldern 14-22 år, och kom fram till att den bästa intelligensindikatorn var mammans IQ.