Var uppmärksam på dessa kemikalier i livsmedel

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vissa ingredienser, eller naturligt förekommande kemikalier, i vanliga livsmedel har kopplats till cancer.

Vi vet alla att vi bör hålla ett öga på vad vi äter för att se till att vi håller koll på vår hälsa.

Vissa livsmedel innehåller ingredienser eller naturligt förekommande kemikalier som är cancerframkallande, vilket är ämnen som kan orsaka cancer i levande kroppsvävnader.

Cancer tros nu drabba en av två personer någon gång i livet, enligt Cancer Research UK, så en balanserad kost kan därför vara viktig för att undvika det.

Det skriver Mirror.

Det finns vissa ingredienser i vanliga livsmedel som har kopplats till cancer och det är bra att veta vad det kan ge oss av problem lite längre fram om vi äter för mycket av dessa.

Vi älskar alla chips, men det har aldrig varit en hemlighet att det inte är bra för oss.

Stekt mat, liksom andra produkter som innehåller mycket stärkelse, har ofta en relativt stor mängd av en kemikalie som kallas akrylamid.

Denna kemikalie finns i livsmedel som chips samt svarta oliver, kex, bröd, kakor och kaffe.

Samma kemikalie finns också i tobaksrök.

Det uppskattas dock att rökare vanligtvis har 3-5 gånger mer akrylamid i blodet än icke-rökare.

International Agency for Research on Cancer klassificerar t.ex. akrylamid som ett "sannolikt cancerframkallande ämne hos människor".

En studie från 2020 sa också att akrylamid kan skada både DNA och orsaka celldöd.

Överkonsumtion av stekt mat kan också öka risken för typ 2-diabetes och fetma.

Båda dessa tillstånd är förknippade med en högre risk för cancer.

Cancerforskning rekommenderar att en balanserad och hälsosam kost är bäst för att undvika utveckling av cancer.