Experter fastslår: Du har tinat din mat på fel sätt hela livet

Skriven av Henrik R

Köttfärs är en klassiker i frysen och bör tinas i vatten. Foto: Shutterstuck.
Köttfärs är en klassiker i frysen och bör tinas i vatten. Foto: Shutterstuck.
Tinar du frusen mat i kylskåpet eller sätter du den i mikrovågsugnen? Båda dessa sätt är fel. Läs här vad du ska göra istället.

Vem har inte provat att ta ut ett paket köttfärs ur frysen på morgonen och låta det tina i kylskåpet under dagen så att det är klart att använda när du kommer hem på eftermiddagen?

Och om man har väldigt bråttom kanske man till och med tinar den i mikrovågsugnen?

Inget av dessa sätt är bra. Det menar svenska forskare enligt Sciencenordic.com.

- Omslut den frysta maten ordentligt i plast och lägg den i vatten så tinar den snabbare eftersom att vatten är ledande. Det smakar också bättre, säger Susanne Ekstedt från SP Tekniska Researchinstitut i Göteborg. Detta sätt är både snabbast och hälsosammast.

Enligt Susanne Ekstedt är det oftast bara matvaruindustrin som känner till detta trick.

Så om du ska använda den frusna maten snabbt är det bäst att tina den i vatten. Det gäller kött och fisk såväl som grönsaker.

När man ska tina mat är det viktigt att inte få iskristaller, vilket man lätt får i kylskåpet. Iskristaller kan skada matcellerna och ändra smaken på din mat.