Startsida Livsstil Fyra av tio kastar mat varje vecka – expertens lösning...

Fyra av tio kastar mat varje vecka – expertens lösning är enkel

kitchen køkken
Shutterstock

Varje gång skafferiet organiseras slängs mat helt i onödan. Men enligt matinspiratören Sofia Fattori kan enkla vanor göra stor skillnad – och det börjar långt innan du öppnar dörren till köket.

Just nu läser andra

Det är inte ovanligt att svenskar slänger matvaror varje gång skafferiet rensas. Men matsvinnet börjar långt innan det – redan i affären. Enligt Sofia Fattori, expert på HelloFresh, är det där grunden till problemet finns:

– Vi behöver bli bättre på att handla rätt mängder och hålla koll på vad vi har hemma. Arbetet med att minska sitt matsvinn börjar i inköpsfasen, säger hon.

Enligt en undersökning från YouGov, gjord på uppdrag av HelloFresh, uppger fyra av tio svenskar att de kastar något varje gång de organiserar sitt skafferi. Det pekar på ett återkommande mönster av överköp och dålig översikt.

För att undvika detta rekommenderar Fattori att man börjar med att se över vad man redan har hemma. En enkel inventering – digitalt eller på papper – ger snabbt en överblick. Därefter kan veckans måltider planeras utifrån det som redan finns, istället för att fylla på i onödan.

Läs också

Förvaringen är också avgörande. Torrvaror som ris, pasta och mjöl håller längre i tättslutande burkar, skyddade från fukt och skadedjur. Kryddor bör inte stå ovanför spisen, utan i ett svalt och mörkt utrymme. Nötter och frön som inte förbrukas direkt, mår bäst i kyl eller frys.

Om tiden för planering inte räcker till, finns ett annat alternativ:

Har du har brist på tid och inte hinner prioritera planering eller inventering kan ett alternativ vara att beställa hem måltidskassar – där mängden ingredienser är noga beräknade och du får användning för allt, enligt Sofia Fattori.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: