En brittisk studie visar tydliga könsskillnader i Alzheimers sjukdom.
Just nu läser andra
Det är sedan länge känt att kvinnor drabbas hårdare av Alzheimers än män. En förklaring kan ligga i skillnader i hormoner, immunförsvar och livslängd. Men nu identifierar forskare en ytterligare faktor som kan spela en avgörande roll – nivån av omega-3-fettsyror i kroppen.
– Kvinnor drabbas oproportionerligt mycket mer av Alzheimers sjukdom och diagnostiseras oftare med sjukdomen än män efter 80 års ålder, säger Cristina Legido-Quigley, professor och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Forskargruppen vid King’s College London och Queen Mary University London analyserar blodprover från 841 personer, både friska och individer med Alzheimers eller mild kognitiv nedsättning. De mäter graden av inflammation och skador på hjärnvävnad samt nivåerna av 700 olika lipider, däribland omega-3-fettsyror.
Resultaten visar att kvinnor med Alzheimers har betydligt lägre nivåer av omega-3 i blodet jämfört med friska kvinnor. Dessa fettsyror får man framför allt genom att äta fet fisk som lax, makrill och sill. Hos män med sjukdomen syns däremot ingen sådan skillnad.
Legido-Quigley beskriver könsskillnaden som det mest chockerande och oväntade fyndet. Hon menar att det finns tecken på att ett lägre intag av dessa föreningar kan bidra till sjukdomens utveckling, men betonar samtidigt att kliniska prövningar behövs för att kunna bekräfta sambandet.
Läs också
Hon framhåller också att minskningen av omättade fettsyror kan börja redan i 50-årsåldern och vill därför se prövningar som undersöker om kosttillskott kan fördröja sjukdomens utveckling.
Dessutom understryker hon att studien visar hur Alzheimers lipidbiologi skiljer sig mellan könen, något som enligt henne öppnar för nya forskningsmöjligheter.