Danska forskare har undersökt risken – och resultatet kan överraska.
Just nu läser andra
Ägg är en av de mest använda råvarorna i köket, oavsett om det gäller frukost, bakning eller middagsrätter. Men frågan återkommer ständigt: Måste de stå i kylskåpet, eller går det lika bra att låta dem ligga framme?
Enligt Samvirke, som hänvisar till Danmarks Tekniska Universitet (DTU) och Livsmedelsverket (Fødevarestyrelsen), är risken att bli sjuk av ägg som förvarats i rumstemperatur nästintill obefintlig.
Risken är nästan noll
En färsk bedömning från DTU visar att sannolikheten att få salmonella från danska ägg är extremt låg – oavsett om de har legat i kylskåp eller inte.
Skillnaden är så liten att den i praktiken saknar betydelse. Kokar du äggen eller använder dem i bakning dör bakterierna ändå, och risken blir i princip noll.
Så bör du förvara äggen
Livsmedelsverket rekommenderar att ägg förvaras i högst 24 grader och inte i direkt solljus.
Läs också
Har äggen stått kallt i butiken bör de också förvaras kallt hemma – helst i högst 12 grader. Detta för att undvika kondens på skalet, som kan ge bakterier möjlighet att växa. Även om salmonella är mycket ovanligt i danska ägg ger kylförvaring en extra trygghet.
Samma regler gäller i Sverige: Ägg packas och transporteras i obruten kylkedja, och de flesta svenska butiker säljer redan kylda ägg. Förvarar du dem i kylskåp hemma håller de sig bäst – men hälsorisken är ändå minimal.
Norden bäst i klassen på kontroll
Anledningen till att både danskar och svenska kan äta ägg så tryggt är den hårda salmonellakontrollen.
Det gör att vi i Norden har några av de säkraste äggen i hela Europa.
Ägg på köksbänken? Helt okej
Du kan utan större oro äta ägg som stått framme i rumstemperatur.
Läs också
Vill du vara på den helt säkra sidan kan du förvara dem i kylskåpet. Men tack vare de nordiska kontrollsystemen är risken för salmonella i praktiken så gott som obefintlig.