Kaffe är för många en daglig ritual – men det du väljer att blanda i koppen kan göra större skillnad för hälsan än du kanske tänkt på.
Just nu läser andra
Kaffe kan snabbt gå från morgondryck till dessert när man lägger till smaksirap, socker eller vispad grädde. En portion socker ger fem gram – medan en matsked smaksirap ofta innehåller nästan det dubbla.
De amerikanska kostrekommendationerna uppmanar vuxna att hålla sig under 25–36 gram tillsatt socker per dag. Det här är sådant som lätt glöms bort när man häller i ännu en skvätt sirap.
Även sötningsmedel anses problematiska i stora mängder. Studier som hänvisas till av Verywell Health kopplar högt intag av exempelvis aspartam, sackarin och sockeralkoholer till möjliga effekter på tarmfloran och kroppens känslighet för blodsocker.
När gräddiga tillsatser ger mer än smak
Många kaffegräddor och ”creamers” är kraftigt processade och kan innehålla betydande mängder mättat fett – eller, i ”fettfria” varianter, ersättas med majsbaserade siraper och förtjockningsmedel. Även växtbaserade drycker kan innehålla stabiliseringsmedel som många vill undvika. I slutändan är det ingredienslistan som avgör hur bra valet faktiskt är.
Bryggsättet spelar också roll
Vad som hamnar i koppen är inte det enda som påverkar kroppen. Kaffe som inte filtreras – som kokkaffe, presskanna eller moka – släpper igenom naturliga oljor som kan höja LDL-kolesterolet. Filterkaffe däremot fångar upp större delen av dessa ämnen och ses därför ofta som ett bättre alternativ för den som vill hålla blodfetterna nere.
Läs också
Sammanfattning
Kaffe kan absolut vara en del av en hälsosam vardag, men hur du brygger och vad du tillsätter avgör effekten. Mindre sötning, mer naturliga ingredienser och ett filtrerat bryggsätt är tre steg som gör koppen snällare mot kroppen.
Källa: Verywell Health