Så ordnar du det bästa hemmakontoret

Skriven av KC

330 veckor sedan

|

30/01/2018
Som företagare arbetar du säkert ofta övertid och det är inte ovanligt att arbetet följer med hem. Att sitta i en obekväm datorstol i flera timmar varje kväll är inte kul, och dålig belysning och störande ljud från utsidan kan försvåra arbetet rejält

Om du känner igen dig i något av detta kan du ha behov för ett hemmakontor. Det är ett rum som är speciellt anpassat för ditt arbete och dina behov vad gäller bekvämlighet, ljus och ljud. Perfekt om du behöver kunna koncentrera dig ostört när du sitter med bokföringen eller programmeringen.

Läs vidare för att ta reda på hur du enkelt kan fixa det ultimata hemmakontoret.

Alla rum fungerar som kontor

Du behöver inte ha tillgång till ett speciellt arbetsrum eller överblivet gästrum för att kunna skapa dig ett kontor. Tvärtom kan en helt vanlig vind eller en del av din källare fungera alldeles utmärkt, även om det kan krävas enklare renovering ifall du har problem med temperatur eller fukt i dessa utrymmen.

Vad du säkert behöver göra – oavsett vilket rum du använder – är att ljudisolera ditt nya kontor. Ingenting är mer störande än ljud från utsidan eller resten av familjen, men lyckligtvis är bra ljudisolering billig och lätt att installera.

Förutom klassisk väggisolering kan du satsa på en tjockare dörr, isolering till kontorets fönster samt se till att ljuddämpande material som mjuka mattor och tjocka gardiner används i och omkring kontoret.

Rätt inredning förenklar arbetet

Om du behöver arbeta många och långa timmar är det viktigt med en bekväm arbetsplats. Satsa på en ergonomisk datorstol, ett stabilt skrivbord i rätt storlek och höjd samt se till att dataskärmen står en bit bort. På så vis slipper du anstränga ögonen eller dra på dig spänningshuvudvärk.

Det finns också många high-tech prylar för ditt hemmakontor. Utnyttja gärna tekniken för att underlätta ditt arbete. Du kan till exempel skaffa:

  • Smarta och trådlösa luftrenare som styrs med mobilen
  • Lampor som härmar solens ljusvågor för att underlätta din nattsömn
  • Interaktiva anteckningstavlor som kan delas med andra

Spara tid genom att ta emot klienter i hemmet

Om du ofta handskas med klienter och affärspartners kan det vara frestande att ta emot dessa i hemmet och bilda personligare relationer.

För att göra ett så gott intryck som möjligt gäller det att hålla allt snyggt och rent, till exempel genom att laga trasiga saker och renovera med jämna mellanrum. Tänk även på husets utsida och byt ut gamla takpannor när det behövs – till detta är det viktigt med en stabil takstege som du kan lita på.

Att ta emot dina klienter i hemmet kan både förbättra ditt rykte och öka din vinst. Det gör nämligen att du verkar mer genuin och tillmötesgående – någonting de flesta klienter och affärspartners uppskattar.