Tips för att få pengarna att räcka till under julen

Skriven av KC

Julen är en av årets härligaste högtider med vintermys, tid med familjen och alldeles för mycket god mat. Kanske finns det även tid över för att ta sig till varmare breddgrader och komma undan vinterkylan i Sverige.

Att resa, köpa julklappar och handla mat är dock en stor utgift för många hushåll som kan leda till både stress och ångest. Vi ska därför presentera ett par råd för hur du får pengarna att räcka till utan att slå sönder spargrisen.

Gör en budget tidigt

Det kanske låter trist och skapar en del arbete men det kan vara en lösning för att få pengarna att räcka. Genom att göra en budget och se hur mycket ditt julfirande kommer kosta kan du spara upp de pengarna några månader i förväg. Du kan exempelvis göra ett tak för din budget och få en bättre översikt på fördelningen av dina pengar vilket gör det möjligt att se var du kan dra ner på dina kostnader. Har du väl gjort en julbudget ett år kan du alltid återanvända den och jobbet är på så sätt redan påbörjat när du planerar för julen kommande år.

Var inte ute i sista sekund

Många går varje år i fällan att julhandla väldigt sent. Det måste inte nödvändigtvis vara ett hårt slag mot plånboken men spontana inköp kan bli kostsamma och framförallt bli psykiskt påfrestande. Något som är underskattat att ge bort i julklapp är upplevelser och utflykter. Många uppskattar exempelvis konsertbiljetter till deras favoritartist som släpptes i september eller en utflykt där ni tillsammans åker skidor, snöskoter, går på spa eller gör något annat som faller dig i smaken. Vissa upplevelser kan behöva bokas ett tag i förväg och kan ha så mycket större värde än något du köper i affären. 

Att sprida ut inköpen över hösten gör det enklare att få ekonomin att gå ihop och du slipper göra spontanköp som du egentligen inte är nöjd med några dagar innan julafton bara för att ha något att ge bort. Det går dessutom att fynda riktigt ordentligt under shoppinghelgen Black Friday som har blivit ett fenomen de senaste åren. Strategin är på så sätt även mycket praktiskt om du är benägen att bli stressad över julen. Att införskaffa julrelaterat material över längre tid kan därför resultera i reducerade kostnader och mindre stress.

Låna pengar

Att låna pengar är kanske det scenario som kommer sist på listan. Det kan dock vara en sista utväg och ett alternativ för den som har hamnat i en svår situation. Du måste faktiskt inte alltid gå till banken för att ta ett lån. Det finns många långivare som erbjuder lån via digital plattform eller telefonsamtal som dessutom är generösa med sina låneregler. Du kan också ansöka om lån för mindre belopp som på sätt är förhållandevis tacksamma att betala tillbaka och ett exempel på en långivare är Profilkredit. Om du vet att du kommer kunna betala tillbaka lånet när julen är över så är det en lösning på ett tillfälligt problem.