Din kropp kommer älska dig - därför ska du äta ett ägg om dagen

Henrik R

46 veckor sedan

|

03/09/2023
Hälsa
Foto: Shutterstock Æg
Foto: Shutterstock Æg
Ett ägg om dagen håller verkligen doktorn borta.

Om du börjar varje morgon med med ett löskokt ägg och njuter av den härliga känslan av mättnad och den goda smaken - så finns det ännu en anledning till att greppa kastrullen och koka ett ägg på morgonen.

Amerikanska forskare har nämligen kommit fram till att bara ett ägg om dagen kan göra underverk för din kropp och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 12 procent, skriver Daily Mail.

Ägg håller hjärtat friskt
Om man äter ett stort ägg om dagen får man 6 gram högkvalitativt protein rakt ner i magen. Man kan också hoppa över multivitaminerna, eftersom man får E, D och A-vitaminer som en del av paketet.

Ditt hjärta värdesätter särskilt vitamin E. Forskarna har hittat ett samband mellan vitamin E och ett friskt hjärta som i betydligt mindre grad drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom vitamin E sänker blodtrycket.

Utöver det menar forskarna också att ämnet lutein - en av de antioxidanter som ägg är fulla av - bidrar till att rensa blodomloppet till hjärtat.

En av forskarna bakom undersökningen, Dr. Dominik Alexander hävdar att det behövs mer forskning om ägg för att bevisa sammanhanget mellan ett friskt hjärta och ägg:

- Ägg har riktigt många näringsmässiga kvaliteter som antioxidanter, som kan reducera stress och inflammation, och protein har tidigare visat sig kunna sänka blodtrycket, säger han.

Forskarna har bevisat sammanhanget genom att analysera tidigare undersökningar om att äta ägg, där mer än 275 000 människor deltog.