Startsida Hälsa Sju ”onyttiga” livsmedel som inte alls är det

Sju ”onyttiga” livsmedel som inte alls är det

Multi,Grain,Sourdough,Bread,Homemade,Whole,Grain,Wheat, sliced Bread,brød, brødskive
Shutterstock

Listor över farliga livsmedel är lätta att hitta – men ibland är det tvärtom varningarna som är problemet.

Just nu läser andra

När en matvara väl fått stämpeln ”dålig” hänger ryktet kvar, även när forskningen har gått vidare.

Flera legitimerade dietister som intervjuats av HuffPost lyfter nu fram sju typer av mat som ofta misstänkliggörs, men som i rätt form faktiskt kan vara bra för hälsan.

Missförstådda bovar

Gluten har fått symbolisera allt som är fel med modern kost. Dietisterna betonar att det endast är skadligt för personer med celiaki, allergi eller uttalad intolerans. För andra kan fullkornsprodukter med gluten tvärtom bidra med fiber, vitaminer och mineraler – ofta mer än många glutenfria, hårt processade alternativ.

Mejeriprodukter hamnar ofta i samma fack. Här pekar experter på att yoghurt, ost och andra genomtänkta val ger protein, kalcium och vitamin D, och att många med laktosbesvär ändå tolererar fermenterade produkter.

Ägg har länge kopplats till kolesterolskräck. Dietisterna framhåller att hela ägget ger protein, nyttiga fetter och flera viktiga vitaminer – och att ägg i normal mängd ryms väl i en balanserad kost.

Läs också

Kolhydrater under lupp

Kolhydrater har blivit måltavla för många dieter, men dietisterna påminner om att hjärna och muskler föredrar just denna energikälla. Fullkornsbröd, havre, potatis och andra fiberrika kolhydrater hjälper till att hålla blodsockret jämnare och ger mättnad som en extremt fettrik kost ofta inte klarar på samma sätt.

Även kaffe överraskar i genomgången. I måttliga mängder kopplas det till positiva hälsoeffekter och bidrar med bland annat B-vitaminer. Den verkliga fällan är toppingen – sötade syrups, grädde och oljor – snarare än själva kaffet.

Bekvämt kan vara bra

Frysta grönsaker och frukt buntas ofta ihop med färdigrätter, men dietisterna betonar att de plockas och fryses när de är som mest näringsrika.

Det gör dem till ett smart sätt att få in mer grönt, under förutsättning att man väljer varianter utan tunga såser och extra salt.

Även konserverade grönsaker och frukter får rehabilitering. De skördas vid full mognad och kan vara ett betydligt bättre val än många snacks, så länge man undviker burkar med mycket tillsatt socker och natrium.

Läs också

Källa: HuffPost

Ads by MGDK