Startsida Hälsa Sköljer du kyckling? Då ökar du risken för salmonella

Sköljer du kyckling? Då ökar du risken för salmonella

Chicken, kyckling
SeventyFour / Shutterstock.com

Att skölja rå kyckling i diskhon är en vana som många fått med sig hemifrån.

Just nu läser andra

På sociala medier försvaras metoden fortfarande – med argumentet att vatten skulle skölja bort bakterier.

Men enligt livsmedelsexperter är det precis tvärtom: att tvätta kyckling ökar risken för att bli sjuk.

Amerikanska smittskyddsmyndigheter och livsmedelsexperter är tydliga. Rå kyckling ska inte sköljas innan tillagning – och det finns goda skäl till varför.

Vattnet tar inte bort bakterierna

Bakterier som salmonella sitter inte löst på ytan så att de kan sköljas bort med vatten. Tvärtom sprids de lätt när kycklingen spolas, via stänk till diskho, köksbänk, redskap och händer.

– När man sköljer kyckling sprider man bakterier i hela köket utan att uppnå någon som helst livsmedelssäkerhet, förklarar livsmedelsexperten Darin Detwiler, enligt Health.

Läs också

Den enda säkra metoden för att ta död på bakterier är värme. När kycklingen tillagas ordentligt – till minst 165 grader – dör bakterierna effektivt.

Sköljning ökar risken för matförgiftning

Studier visar att sköljning ofta leder till korskontaminering. I en amerikansk observationsstudie fick deltagare laga kyckling och sallad.

Resultatet var tydligt: majoriteten av dem som sköljde kycklingen spred bakterier till diskhon – och i många fall vidare till salladen.

Detta gör att till synes oskyldiga moment i köket kan bli en direkt hälsorisk.

Bakgrunden till vanan är historisk.

Läs också

Förr slaktade många sina egna djur, och då kunde tvätt vara nödvändig. I dag säljs kyckling som redan är kontrollerad, rensad och förpackad – redo att tillagas direkt.

Så undviker du salmonella i köket

Enligt experter är det alltså inte sköljning som skyddar dig – utan rätt hantering.

Det viktigaste är att minska spridningen av rått kött och att tillaga kycklingen ordentligt.

Grundregler för säker kycklinghantering:

  • Förvara rå kyckling längst ner i kylskåpet, väl förpackad
  • Tina kyckling i kylskåp – aldrig i rumstemperatur
  • Använd separat skärbräda för rått kött
  • Diska händer, redskap och ytor noggrant efter kontakt
  • Tillaga kycklingen helt igenom

Efter tillagning håller kyckling i kylskåp i några dagar – därefter bör den frysas.

Läs också

En vana som är svår att släppa

Trots tydliga råd fortsätter många att skölja kyckling av ren vana eller för att man likställer den med frukt och grönsaker.

Skillnaden är avgörande: smuts på grönsaker går att tvätta bort – bakterier på rått kött gör det inte.

Enligt Health är det just dessa vardagsvanor som ofta leder till onödiga matförgiftningar i hemmet.

Budskapet från experterna är enkelt: hoppa över diskhon – och låt stekpannan eller ugnen göra jobbet i stället.

Källa: Health

Läs också

Ads by MGDK