Vetenskapen bekräftar: Detta är den bästa tidpunkten att vakna

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

04/07/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Är du en morgonpigg person eller en nattuggla?

Vissa trycker på snooze-knappen fem gånger varje morgon, och bara tanken på att stiga upp innan solen har gått upp kräver en extra stark espresso (eller två). Andra verkar frodas tidigt på morgonen och är fyllda med energi redan innan soluppgången.

Men är det hälsosammare att sova längre, eller gå upp tidigt?

Forskare från University of Surrey och Northwestern University har nyligen genomfört en studie som undersöker sambandet mellan sömnmönster och livslängd.

Över 400 000 deltagare, i åldern 38 till 73, följdes under 6,5 år.

Som en del av studien ombads deltagarna att identifiera sig som antingen alltid morgonpigga, mestadels morgonpigga, alltid kvällsmänniskor, eller mestadels kvällsmänniskor.

Nattugglor löper högre risker

Studien fann att de som identifierade sig som nattugglor, och sov längre på morgonen, hade 10 procent högre risk att dö i förtid jämfört med andra.

Ungefär 10 500 deltagare dog under studieperioden, och en högre andel av dessa var kvällsmänniskor.

Dessa deltagare rapporterade också oftare psykologiska, mag- och andningsproblem, vilket delvis tillskrevs deras oregelbundna sömnvanor.

Påverkan av felaktiga sömnvanor

Många måste vakna tidigt för att gå till jobbet, men nattugglor som stannar uppe sent och får mindre sömn får ofta betala ett högt pris över tid. Denna oöverensstämmelse med deras inre klocka påverkar deras hälsa negativt.

Forskarna drog dock slutsatsen att att bara gå och lägga sig tidigare inte är en lösning på grund av den genetiska komponenten i sömnmönster.

Istället rekommenderar de att justera arbetstider för nattugglor, så att de börjar senare på morgonen och slutar senare på kvällen.

Idealisk sänggående- och uppstigningstid

En separat studie med 1 000 personer, rapporterad av brittiska Mirror, fann att om man går och lägger sig klockan 22:37 och vaknar klockan 07:19 får man bättre vila och vaknar mer fräsch och pigg.

Detta sömnschema stämmer väl överens med den naturliga dygnsrytmen, vilket främjar en avslappnad start på dagen.

Fördelar med att vakna tidigt

Att vakna tidigt ger flera hälsofördelar:

  • Regelbunden sömncykel: Stöder hjärthälsa, ämnesomsättning och mental hälsa.

  • Mer dagsljus: Ökar exponeringen för naturligt solljus, vilket ökar produktionen av vitamin D och stabiliserar dygnsrytmen.

  • Bättre mental hälsa: Morgonpigga löper lägre risk för depression, enligt en studie från 2018.

  • Effektiv tidsanvändning: Mer tid för att uppnå dagliga mål, vilket minskar stressnivåerna.

  • Hälsosammare matvanor: Regelbunden frukost och en hälsosammare diet är vanliga bland morgonpigga, vilket påverkar vikt och ämnesomsättning positivt.

  • Förbättrad produktivitet: Många tycker att morgontimmarna är mer produktiva på grund av färre distraktioner och att de känner sig piggare.