Startsida Hälsa Vill du få i dig mer D-vitamin? Satsa på de...

Vill du få i dig mer D-vitamin? Satsa på de här fyra dryckerna

Vill du få i dig mer D-vitamin? Satsa på de här fyra dryckerna
Foto: Shutterstock

Många får i sig för lite D-vitamin, trots att näringsämnet är avgörande för skelett, immunförsvar och hjärtats funktion. För den som inte äter mycket fet fisk kan drycker spela en större roll än man tror.

Just nu läser andra

Här är fyra alternativ som pekas ut av experter i Health – och som kan hjälpa till att täppa igen luckorna i vardagen.

Mjölk som källa till D-vitamin

I artikeln förklarar dietister att komjölk länge varit en av de mest stabila källorna till D-vitamin eftersom den ofta berikas. Ett vanligt glas ger ungefär 15–20 procent av det rekommenderade dagsintaget, samtidigt som mjölken också bidrar med kalcium, fosfor och protein.

Flera experter lyfter att en skvätt mjölk i kaffet kan vara ett enkelt sätt att få i sig lite extra utan att ändra sina vanor.

Växtbaserade alternativ

Det är inte bara mejeriprodukter som berikas. Enligt Health påminner näringsexperter om att många växtbaserade drycker – exempelvis soja-, mandel- och ärtdryck – kan innehålla lika mycket D-vitamin som vanlig mjölk.

Men eftersom berikningen varierar kraftigt mellan olika märken uppmanas konsumenter att kontrollera innehållsförteckningen. Vissa sorter innehåller mycket, andra ingenting alls.

Läs också

Juice och buljong

Vitaminberikad apelsinjuice har funnits i butik sedan 1990-talet och ger ofta runt 100 internationella enheter per glas. Flera näringsexperter framhåller också att juicen ofta kompletteras med kalcium, vilket gör den till ett smidigt tillskott i frukostrutinen.

Mindre känt är att även svampbuljong kan vara ett tillskott. Svamp är den enda växtbaserade råvara som naturligt innehåller D-vitamin, men bara om den behandlats med UV-ljus. I artikeln förklarar dietister att både råvaran och hur länge buljongen kokas påverkar mängden vitamin som finns kvar.

Hur mycket behövs?

Rekommendationen för vuxna motsvarar ungefär 600 IE D-vitamin om dagen, vilket motsvarar det man får från exempelvis en portion fet fisk. Forskare som intervjuas av Health understryker att det är svårt att komma upp i för höga nivåer via mat och dryck – betydligt fler ligger snarare för lågt.

Fet fisk är den klart rikaste källan, följt av ägg och vissa UV-behandlade svampsorter.

Eftersom D-vitamin är fettlösligt rekommenderar experter att det kombineras med mat som innehåller nyttiga fetter, exempelvis avokado, nötter eller olivolja, för att kroppen ska ta upp det ordentligt.

Läs också

Källa: Health

Ads by MGDK