Därför bör du ha på elementet på sommaren, även när det är varmt

Johanna Ekman

5 veckor sedan

|

18/05/2024
Hus & Hem
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan verka paradoxalt att höja värmen på sommaren, men det finns faktiskt situationer där det kan vara fördelaktigt.

Generellt sett finns det ingen praktisk anledning att ställa värmaren på högsta nivå när temperaturen utomhus är omkring 30 grader.

Vanligtvis stängs värmesystemet av eller sätts på en låg inställning vid uppvärmningssäsongens slut för att spara energi och hålla hemmet bekvämt.

Men om värmesystemet stängs av helt finns det faktiskt goda skäl att dar upp elementet till max. Enligt tyska Deutsche Verband Flüssiggas e.V. (DVFG) hjälper det nämligen till att förhindra att ventilerna blockeras under sommaren och fastnar vid starten av nästa uppvärmningssäsong, vilket kan förhindra dyra reparationer eller byten.

System med utomhussensorer, som också producerar varmvatten, skiftar ofta automatiskt till "sommarläge". Detta innebär dock inte att de är helt avstängda; de aktiveras när utomhussensorn registrerar en lägre temperatur.

Det kan dock uppstå situationer där hög värmetemperatur är nödvändig även på sommaren. Detta gäller särskilt för värmesystem som även ansvarar för uppvärmning av hushållets varmvatten.

Om ett rum till exempel är mycket fuktigt och behöver torkas snabbt kan det hjälpa att slå på värmen under en kort period. Detta är främst relevant i situationer där luftfuktigheten måste minskas avsevärt och andra metoder som ventilation inte räcker till.

En annan anledning kan vara tekniska tester eller underhåll av värmesystemet. Ibland måste systemet ställas på en hög nivå för att kontrollera om det fungerar korrekt efter underhåll.