5 saker som förstör sexlusten i ett bra förhållande

Filip Grönroos

409 veckor sedan

|

14/08/2016
Det är mycket möjligt att ni har ett välfungerande förhållande, men trots det kan sexlusten försvinna.

Är sex inte längre lika intressant, trots att det brukade vara er favoritsyssla?

Det är självklart att den glöd som fanns i början, som gjorde att inte kunde hålla er borta från varandra, inte kan finnas kvar år efter år, men om det dör ut helt och hållet är det något fel. Även om ert förhållande är välfungerande utanför sovrummet.

Om avsaknaden på sexlust inte handlar om att ni slutat älska varandra, kan det finnas andra anledningar.

Vi har fem anledningar som kan dämpa lusten även hos de bästa:

1.    Barn

Skrikande småbarn som ska matas, hämtas och passas dag efter dag kan hämma lusten hos alla. Det fungerar inte riktigt att passa på snabbt mellan sysslorna, för då vill ni hellre slappna av. Det som är bra med barn är att de blir större och kan ta hand om sig själva. Då har ni helt plötsligt tid för varandra igen.

2. Stress

Din chef är orimligt krävande och ni båda ställer höga krav på era prestationer på jobbet. Om ni är de typerna som tar med arbetet hem finns det en stor chans att jobbinsatsen blir större än sexinsatsen, och det påverkar passionen mellan er. Stress kan såklart orsakas av andra saker också, så som sjukdom, vilket kan vara precis lika dåligt för sexlivet.

3. Jämförelser

Efter några år med samma partner kan det vara svårt att inte jämföra honom eller henne med andra sexpartners du har haft. Plötsligt längtar du efter Annas runda rumpa eller Sebastian som verkligen kunde några trick med tungan, och då är din partner inte längre lika intressant. Tristess kan verkligen förstöra ditt sexliv, men det gäller att hela tiden återfinna sig själva

4. Medicin

Åtskilliga medikament, och inte minst preventivmedel som påverkar hormonerna, kan kväva sexlusten. Läs på bipackssedeln om dämpad sexlust är en tidigare känd bieffekt och överväg om det kanske finns ett annat alternativ som inte har samma bieffekter.

5. Olikhet

Efter lång tid tillsammans kanske det är dags att inse att ni har olika behov i sovrummet. Ni har lust till sex vid olika tider på dygnet (eller månaden), och ni kanske inte är helt eniga om vad bra sex innebär. Prata om hur ni kan möta varandra på mitten så att ni båda blir nöjda. Sex ska vara kul - inte en börda!