Därför ska du aldrig koka ett kallt ägg

14/01/2024 15:15

Ida Hansson

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du ska aldrig ta ett ägg direkt från kylen och sedan lägga det i kokande vatten.

Mest läst idag

Om du någon gång har provat att vara den som fått hedersuppdraget att skala ägg till en stor familjemiddag, då vet du förmodligen att det kan vara svårt att skala så många ägg utan att förstöra några.

Trots att du försöker vara försiktig när du tar bort skalet, förvandlar du de en gång så vackra äggen till en hålig röra.

Det är ju väldigt normalt att man måste servera dem hela, varvid man kan se att de inte har skalats snyggt - förlåt men så är det bara.

Du har säkert sett bilder på sociala medier på ägg som skalats till perfektion. Men vad är hemligheten bakom att kunna skala ett ägg utan att det går sönder?

Om du är som de flesta i köket gör du förmodligen ett antal misstag när du kokar ägg utan att riktigt inse det.

För det första är det viktigt att du inte tar dina ägg direkt från kylen när du ska koka dem.

Du får aldrig ta ägget direkt från kylen till kokande vatten. Det är mycket bättre att du låter dem nå rumstemperatur först.

Enligt media Mashed kommer att lägga ett kallt ägg i kokande vatten resultera i en våldsam reaktion i dess skal, vilket gör att äggvitan fäster på det inre fodret.

Det är detta som får ägget att "klibba" fast i skalet, vilket gör det omöjligt att skala.

Vidare är det också en rekommendation att du inte lägger ner dina ägg i vattnet förrän du är helt säker på att det kokar.

Det sägs nämligen att det borde vara mycket lättare att få bort skalet från ägget om de läggs i kokande vatten – bara inte direkt från kylen.

Bara att ta ut dina ägg ur kylen cirka fem minuter innan du behöver lägga dem i det kokande vattnet räcker för att undvika den ovan nämnda reaktionen i skalet.

Detta kommer inte bara att hjälpa dig när du behöver ta bort skalet från dina ägg, utan kommer också att förhindra att de spricker när de är i det kokande vattnet.

Därför finns det faktiskt två goda skäl att låta äggen nå rumstemperatur innan man lägger dem i det kokande vattnet.