Alla vet att matsvinn är dåligt både för miljön och plånboken.
Just nu läser andra
Just nu försöker många leva mer hållbart – och samtidigt få pengarna att räcka längre. Med både klimatkris och inflation är det viktigare än någonsin att ta till vara på maten. Här är 10 enkla tips som både minskar svinn och sparar pengar.
1. Håll osten fräsch längre
Vill du undvika att osten möglar och blir oaptitlig i förtid?
Linda in den i bakplåtspapper eller bivaxduk och förvara i en lufttät burk. Lägg gärna en fuktig trasa över locket. Då håller osten betydligt längre.
2. Frys in mjölken
Häller du ofta ut mjölk som blivit gammal?
Frys in den innan den blir dålig! Häll mjölken i iskubsformar – perfekt till iskaffe eller te. Mjölk-isbitarna håller i upp till sex veckor.
3. Så håller du jordgubbar fräscha längre
Trött på jordgubbar som blir mögliga efter bara några dagar?
Bada dem i en blandning av vatten och ättika i 15 minuter innan du ställer dem i kylen. Torka av dem noggrant och förvara dem i en lufttät glasburk. Då håller de sig fräscha i över en vecka.
Läs också
4. Välj saltat smör – det håller längre
Saltat smör har längre hållbarhet än osaltat eftersom det innehåller mindre vatten, vilket gör det svårare för bakterier att växa.
Enligt The Sun kan saltat smör hålla sig färskt mycket längre – perfekt för att minska matsvinn.
5. Få liv i trött sallad
Blad som blivit slaka i kylen? Lägg dem i ett isbad så blir de krispiga igen.
Vill du slippa problemet helt? Svep in salladen i aluminiumfolie innan du lägger den i kylen. Det bevarar fukten och salladen håller i flera veckor – ibland månader.
6. Undvik sladdrig spenat
Spenat och sallad i påse blir lätt sladdriga och slemmiga.
Lägg ett hushållspapper i påsen och stäng med klämma eller gummiband. Pappret suger upp överflödig fukt och håller bladen fräscha längre.
7. Selleri håller brödet mjukt
Lägg en selleristjälk i brödpåsen – den släpper ifrån sig fukt som brödet absorberar, vilket håller det saftigt istället för torrt och hårt.
8. Förvara aldrig potatis i kylskåpet
Kylskåp är inte rätt plats för potatis.
Kylan omvandlar stärkelsen till socker, vilket förstör smaken. Förvara potatis på en torr, sval plats – och inte tillsammans med lök, eftersom det påskyndar groning.
9. Frys in mjölet
Öppnat mjöl bör förvaras i tätslutande behållare – men det håller ännu längre i frysen.
Särskilt fullkornsmjöl, som innehåller mer fett och därmed riskerar att härskna snabbare i rumstemperatur.
10. Linda in bananer i plastfolie
Har du sett bananer med plast runt änden i affären? Det är smart!
Plasten bromsar utsläppet av etylengas från stammen, vilket fördröjer mognaden. Linda in änden hemma också – så håller sig bananerna gula längre.